Arkeologi i Arzachena

| januari 10, 2011

Arzachena har varit bebott sedan stenåldern. För arkeologer är Arzachena med omnejd ett intressant område och man talar om Arzachena-kulturen under andra hälften av 3000 f.Kr. På kort avstånd från Arzachena stad finns flera lämningar från sten- och järnåldern i form av megalitcirklar, dolmen, jättegravar och nurager.

Vi kan här rekommendera två dagsturer som görs från Arzachena. Turerna finns uppritade på en karta, Arzachena Carta Archeologica, som finns att få på turistbyrån eller hos kommunen på Piazza Risorgimento.

Tur 1. Monti Incappiddatu (”Svampen”), Albucciu, Malchittu Tiana.

Längd: 13 km.
Tid: ca 3 timmar

Monti Incappiddatu, ”Svampen”. Turen börjar i Arzachena stad där en svampformad klippa skjuter upp från en granithäll. Det är en naturligt formad klippa av granit som har formats genom årtusenden och bildar ett överhängande tak. Kompletterat med väggar av resta stenar bildade det ett skydd för väder och vind redan för stenåldersmänniskorna. Under utgrävningar på 1950-talet fann man dekorerade vaser från Ozieri-kulturen (3800-2900 f.Kr) och Arzachena-kulturen i olika markskikt intill ”Svampen”.

Albucciu – nurag. Tag vägen i riktning mot Olbia, efter ca 2 km finns på vänster sida en parkeringsplats och en biljettkiosk. Albucciu är en korridor-nurag i två våningar som byggts intill en klippa. Dess höjd är som mest sju meter på den norra sidan, ingången i öst mäter 5,5 meter. Albucciu är en ganska sällsynt typ av nurag där två grundläggande typer har blandats.

Malchittu – tempel. Helgedomen i Malchittu är en unik arkeologisk lämning på Sardinien. Den är belägen nära ruinerna av en nurag och en cirkelformad hydda. Daterad från mitten av 2000-talet f. Kr.

Tiana – fästning. På olika platser utanför Arzachena finns det ett antal höjder med spår av fästningar och bosättningar: Tiana, Punta Candela, Monti Mazzolu och Monti Incappiddatu.  Tiana är ett klippig höjd, 198 meter över havet, med rester av en fästning och många grottor.

Tur 2. ”Coddu Vecchiu”, La Prisciona, Li Lolghi, Arzachena-kulturen.

Längd: 19,5 km
Tid: ca 2,5 timmar

Coddu Vecchiu – jättegrav. Tag via P. Dettori i Arzachena och kör längs vägen mot S. Antonio. Efter 2,8 km, tag till höger mot Luogosanto, fortsätt 2 km, tag sedan till vänster. Efter 200 meter finns en parkeringsplats. Jättegravarna är en form av kollektiva gravplatser från nuragisk tid med religiös betydelse, ofta placerade i närheten av nurager och boplatser. De består av en halvcirkelformad excedra med en stele i mitten. Det finns en öppning från stelen in i graven vilken består av ett avlångt täckt rum med en tio meter lång korridor.

La Prisciona – nurag. Ligger i närheten av Coddu Vecchiu på en höjd med utsikt över Capicheras kullar där druvorna till Galluras allra förnämsta viner växer.

Li Lolghi – jättegrav. Fortsätt vägen mot Luogosanto en km, tag sedan till höger. Denna grav är den mest imponerande av jättegravarna i Gallura. Den är 27 meter lång och har en exedra som har en vidd på 26 meter. Gravkammaren består av två rum som kan ha kommit till vid olika tidpunkter. Denna del har varit täckt av jord och sten.Arzachena-kulturen: cirkel av typ A och B. Cirklar av typ A, fem totalt, är äldre, och man påträffar dem vid gravplatsen i Li Muri. Deras diameter varierar mellan 8 och 5 meter och har en stele och en central stenkammare. Där placerades den döde tillsammans med offergåvor. Kammaren omges av stenar i en ring som bar upp en gravkulle av jord och sten. Cirkel av typ B är yngre och användes för kult och begravningsriter, men var ingen gravkammare. De döda begravdes på andra platser vid den tiden.
Nuragen Albucciu. © Arzachena kommun. Foto: Martino Luciano

Tags:

Category: Arkeologi, Kultur & samhälle

Comments are closed.

WP Like Button Plugin by Free WordPress Templates