Arzachena huvudstad på Costa Smeralda

| november 14, 2011

Piazza Risorgimento i Arzachena med baren Garbo. Det var på detta torg som hela världens jet set syntes under det glada 70-talets dagar.

Arzachena som är huvudorten på Costa Smeralda har en liten stadskärna men till ytan är den vidsträckt, faktiskt en av de största kommunerna i Italien. Badorterna Porto Cervo och Baja Sardinia samt den gamla fiskebyn Cannigione tillhör Arzachena kommun.

Stadens ursprung och historia

Under det romerska riket kallades Arzachena Turibulum Minor. Ett dokument från 1421 då spanjorerna regerade över ön vittnar om att staden under medeltiden hette Arsaghene. Namnet är av ovisst ursprung och har på senare tid fått sin aktuella stavning.

Infrastruktur, demografi och geografiskt läge

Arzachena ligger på nordöstra sidan av Sardinien, cirka 2 mil norr om Olbia där det finns hamn och internationell flygplats. Kommunen sträcker sig utmed den 80 km långa kustlinjen från Olbia till Palau och når inåt landet till de centrala delarna av Galluren. Invånarantal: i hela kommunen bor 10 405 personer.

Närbelägna orter

De viktigaste turistorterna i kommunen är Cannigione, Baia Sardinia och Porto Cervo.

Dialekt

Den dialekt som talas i området kallas ”gallurese” och är en variant av korsikanska. Under 1700-talet immigrerade korsikanska fåraherdar från norr och de uppfyllde snart tre fjärdedelar av befolkningen i Galluren. Än i dag kan gallureser och korsikaner förstå varandra genom den gemensamma dialekten, trots att Korsika sedan länge tillhör Frankrike och Sardinien Italien.

Befolkning

Området har varit befolkat sedan förhistorisk tid, men det är först i och med bosättningen av korsikanska fåraherdar under 1700-talet som vi kan tala om en verklig population längs kusten. Sedan 1960-talet har den ökande turistnäringen lockat till sig människor från alla delar av Sardinien.

Ekonomi

Fram till 1960-talet var den dominerande näringen jordbruk, får- och nötboskapsskötsel. De senaste fyrtio åren har turistindustrin istället kommit att bli den främsta inkomstkällan.

Länkar

Arzachena kommun


Foto: © Luciano Martino. Bronsstatyett från nuragisk tid.

Costa Smeralda – ett semesterparadis skapas

Ledd av den arabiske prinsen Karim Aga Khan grundade en grupp internationella finansiärer 1962 konsortiet Costa Smeralda. Det hade i uppgift att exploatera Arzachenas kuststräcka för den begynnande turistindustrin. Planen var att köpa upp mark och bygga ett exklusivt, lyxigt turistparadis av unikt slag i Europa.

Ingenting kom därefter att bli sig likt för människorna i Arzachena med omnejd. Turismen ändrade förutsättningarna för människornas liv längs kusterna och turistnäringen konkurrerade successivt ut jordbruksnäringen. Nya arbetstillfällen inom hotell- och restaurangbranschen uppstod och småstäder med butiker och utbyggd samhällsservice utvecklades av tidigare fiskebyar.

Turistorten blev berömd

Costa Smeralda var vid denna tid den förnämsta turistorten i Italien och en mötesplats för världens ekonomiska och politiska elit. Härifrån spreds över världen nyheter och skvaller om kungligheters, filmstjärnors och politikers guldkantade liv.

Det kristallklara vattnet, de vita stränderna, den klippiga kustlinjen med det smaragdgröna och turkosblå havet, den buskiga växtligheten och de uråldriga träden tjänade ett reklamsyfte. Allt som uppfördes hade en exklusiv prägel omgivet av ett naturskönt sceneri. Hotell, villor, nattklubbar och hamnen i Porto Cervo var reserverade för en utvald publik som i sin tur gav strålkastarljus och publicitet åt platsen.

Till och med arkitekturen hade samma noga uttänkta roll. Det är inte en byggnadsstil som bryter mot naturen utan är följsam gentemot den och framför allt, privatiserar den: landskapet blir en del av byggnaden.

Costa Smeralda idag

På senare tid har betydelsen av exklusivitet förändrats radikalt. Det är inte bara de kända namnen inom finansvärlden, storföretagen, filmindustrin och politiken som frekventerar området. En välbärgad men mer anonym publik med smak för det luxuösa har tagit över och ses numera på restauranger, barer och hotell.

Stella Maris kyrka, Porto Cervo, invigd 1968. Arkitekt: Michele Busiri Vici. Här finns målningen La mater dolorosa av konstnären El Greco (1541-1614).

Porto Cervo – resort och marina

Porto Cervo är hjärtat av turistparadiset Costa Smeralda och är värt ett besök som utflyktsmål, men att bo där kostar mer än vad de flesta är beredda att betala. Här finns de mest exklusiva villorna och hotellen, de chica barerna och diskoteken.

Husen närmast hamnen har en speciell arkitektur karaktäristisk för Costa Smeralda. Den är inte genuint sardisk utan är en stil uppfunnen för att skapa en speciell atmosfär i denna resort som byggdes upp på 1960-talet. På ett bisarrt och spektakulärt sätt blandas traditionella byggelement med arabiska influenser och Elsa Beskows sagors tomtebostil.

Under 70-talet hade Porto Cervo sina glansdagar, hit kom Europas kändisar och elit inom filmindustri, politik och näringsliv. Idag köps många hus och lägenheter upp av en nyrik generation ryssar.

Från den gamla hamnen löper en brygga som länkar samman hamnen med stadskärnan. Ett antal gångvägar, portaler och trappor leder vidare till de exklusiva butikerna, barerna och nattklubbarna.

I Porto Cervo marina lägger de lyxigaste båtarna i Medelhavet till. Här finns också Costa Smeralda Yacht Club. Hamnen har plats för 650 båtar i storleken 6.5 till 55 meter. Varje båtplats har tillgång till elektricitet, vatten, telefon och tv. Hamnen har också en radiostation, telefonväxel, väderstation, tull och bensinmack.

Porto cervo marina.

Cannigione – idyllisk småbåtshamn

Cannigione som ligger djupt in i Arzachenabukten var under 1800-talet en litet fiskar- och jordbrukssamhälle med en småbåtshamn. Transporter av mat och förnödenheter till ön La Maddalena utgick från Cannigione.

Under 1900-talets sista decennier förvandlades Cannigione i takt med den ökande turismen i området till en idyllisk turistort. Till skillnad från Porto Cervo och Baja Sardinia som byggts upp som resorts har Cannigione bevarat fiskesamhällets karaktär.

Längs kusten norrut mot Palau ligger flera stränder. I Tanca Manna finns två längre sandstränder och på gångavstånd når man flera mindre stränder.

© Arzachena kommun. Foto: Martino Luciano. Cannigione ligger i Arzachenabukten som efter en lång kuststräcka mynnar ut i La Maddalena-arkipelagen. Här ses Cannigione småbåtshamn och sandstrand.

Baia Sardinia – resort

Intill Baja Sardinia strand ligger Baja Sardinia turistby som är en av pärlorna längs Costa Smeralda. Utöver sol och bad erbjuder Baja Sardinia ett livligt uteliv som pågår fram till morgontimmarna.

Öster om bukten ligger Colle Battistoni som erbjuder en makalös utsikt över Costa Smeralda. Från utsiktspunkten är det möjligt att blicka ut över den norra kusten inkluderande Korsika, Caprera, Santo Stefano, La Maddalena, Capo D’Orso och Arzachenabukten.

© Arzachena kommun. Foto: Martino Luciano

Tags: , , ,

Category: Olbia, Costa Smeralda & Gallura

WP Like Button Plugin by Free WordPress Templates