En fläkt av Sardiniens historia

| november 19, 2011

Överallt gör Sardiniens uråldriga historia sig påmind i landskapet. Sardinien bjuder på bortåt 8000 arkeologiska mer eller mindre väl bevarade flertusenåriga gravar och andra konstruktioner i sten som fungerat som bostäder och fästningar.

Nurager de antika sardernas hus

Nuraghe på sardiska betyder stort hus. Nurager uppfördes oftast i en tornliknande form som avsmalnade uppåt i ett koniskt tak. Bottendiagonalen kunde vara 10 meter. Nuragerna var ibland solitära, ibland placerade i grupper eller cirklar. De kunde också vara sammanbyggda som till en borg eller försvarsanläggning. Den nurag som syns på bilden var sammanbyggd med en klippa. Nuragernas inre är sinnrikt utformat med rum och korridorer och trappor till ytterligare våningsplan.

Jättegravar – tombi dei giganti

En annan intressant arkeologisk företeelse från denna tid är jättegravarna, tombi di giganti, som är kollektiva gravar eller massgravar. Vi besökte en väl bevarad jättegrav, Coddu Vecchju,  i Arzachenatrakten. Den grav vi såg var 10 meter lång och 4 meter bred, vilket ger en uppfattning om storleken. En tomba di giganti består av två delar, dels själva graven, dels den stora stenen, stele, som är placerad framför ingången tilll graven. Vid vardera  sidan om den stora stenen står också några mindre stenblock som ytterligare ”vakter”.

Dolmen

En annan typ av grav vi såg som kallas dolmen består av två stora ganska tunna stenblock som väggar med ett stenblock som tak. Det är en äldre typ av grav och förekommer i flera kulturer. Även dolmen är en kollektiv grav.

Den nuragiska kulturen rymmer mycket mer än konstruktioner i sten. Konsten att gjuta i brons var t ex högt utvecklad. Det såg vi senare exempel på i det arkeologiska nationalmuseet i Sassari.

Service för turer till arkeologiska platser

Balares Società di Servizi Turistici – din hjälp till arkeologiska platser i Gallura. Erbjuder guidade turer till olika platser i området kring Tempio Pausania. Se hemsida för mer information:http://www.gallurarcheologica.com/

Tags:

Category: Arkeologi

Comments (1)

Trackback URL | Comments RSS Feed

Sites That Link to this Post

  1. SARDINIA FOCUS | juli 4, 2012
WP Like Button Plugin by Free WordPress Templates