Handböcker om Sardinien

| november 19, 2011

Foto: Martino Luciano

För att få ut så mycket som möjligt av resan rekommenderas att en resehandbok anlitas. På marknaden finns flera guideböcker om Sardinien, både på svenska och engelska. Här presenteras ett urval.

Resehandböcker om Italien – Sardinien

Sardinien behandlas av naturliga skäl i resehandböcker om Italien. Det finns emellertid en handfull guider som enbart ägnar sig åt Sardinien. Vissa kan man med behållning läsa redan före resan, andra fungerar bäst på plats när man vill ha hjälp med att ta sig fram och när man vill få fördjupad information om någon sevärdhet eller behöver lösa något praktiskt problem.

Vi inskränker oss här till två handböcker om Sardinien. Båda ger utförlig information men på olika sätt och båda kan köpas i webbutiker som Adlibris och Bokus till ett rimligt pris.  På plats finns alltid utförlig lokal information att få i utmärkta turistbyråer och museer. Stockholms stadsbibliotek har en bra allmän översikt över reseguider. I artikeln  Har du svårt att välja resehandbok? beskrivs olika typer av resehandböcker.

  • Sardinia av Paula Hardy (2006), Lonely Planet Publications, pris 176 resp. 179 kronor på nätet (Adlibris/Bokus)

Lonely Planet – en klassiker

Klassikern bland resehandböcker är bokförlaget Lonely Planets guider till mer än 650 resmål världen över, Sardinien har fått en egen bok på 272 välfyllda sidor. Lonely planets resehandböcker anses ge valuta för pengarna genom mycket information på litet utrymme och för sin bevakning av budgetalternativ ifråga om boende och mat. Denna typ av guider uppskattas av självständiga resenärer som egentligen nöjer sig med informativ text och kartor. Det finns dock även foton i boken men inte i anslutning till informationen utan som två inspirerande bildblock på sammanlagt ca 15 sidor.

I Sardinia finns ett inledande avsnitt om vanliga turistrutter, historia, kultur, konst, arkitektur, natur, sport, mat & dryck m.m. Den detaljerade faktainformationen delas upp på sex kapitel enligt en regional indelning av ön. Avslutningsvis finns ett kapitel med praktisk information om transport, valuta, bank och post, hälsa m m. Sardinia är en bok att ha med sig på plats, knappast att njuta av i fåtöljen.

  • Sardinien (2008) av Ardito, Fabrizio m fl., på svenska i serien Första Klass Reseguider, Streiffert förlag, Pris 195 resp.186 kronor på nätet (Adlibris/Bokus).

Första Klass Reseguider

I motsats till Lonely Planets reseguider är serien Första Klass Reseguider extremt visuell. Man slår upp boken, fångas av den skickligt gjorda grafiken och går från bild till text. Grafiken omfattar en stor mängd foton, vanliga kartor, perspektivkartor, sprängteckningar, allt till övervägande del i färg. Text och bilder är skickligt integrerade och man kan inte låta bli att ta del av bildtext och löpande text för att få mera information.

Inledningsvis ges ett fylligt porträtt av Sardinien, dess historia, kultur, fauna och flora. Sedan presenteras ön område för område med all tänkbar faktainformation som kan rymmas inom bokens 224 sidor. Denna guide är tryckt 2008 vilket bör innebära att den är någorlunda aktuell ifråga om väganvisningar, öppettider, restauranger m.m.

Sardinien är en mycket pedagogisk handbok som går ut på att väcka intresse för ön Sardinien. Med sitt omfattande bildmaterial ger den en försmak av hur det faktiskt ser ut på Sardinien, stränderna, klippformationerna, hamnarna, de otillgängliga bergstrakterna, kyrkor, borgar och murar, rester av inkräktarnas härjningar på ön och mycket mycket  mera.

Lonely Planets guide Sardinia utgår från ett redan befintligt intresse och uppskattas av den nyfikne som själv vill upptäcka vad som döljer sig bakom textens ord. Tillsammans garanterar de båda böckerna all behövlig hjälp för en lyckad vistelse på Sardinien.

Category: Litteratur

Comments are closed.

WP Like Button Plugin by Free WordPress Templates