Kvinnan som talar med hästar

| november 19, 2011

På Centro Wontanna i Cannigione finns Ina Vargiu, ridinstruktör och hästkommunikatör. Hon undervisar enligt en modell som bygger på förtroende och ickevåld. På gården ger hon kurser i kommunikation med hästen, ridlektioner och träning inför uppvisning, avel och dressyr.

Centro Wontanna

Loc. l’Acula – Cannigione
(hästhagen ligger intill campingen Golfo di Arzachena, fortsätt vägen en bit upp till stallet)
Tel. +39 346 8337137

Kommunikationen med hästen

Ina Vargiu som talar tyska och engelska flytande har utbildat sig vid Andrea Kutsch Akademie i Berlin. I hennes utbildning förenas kunskaper i hästpsykologi med ridning och pedagogik.

En viktig del i kommunikationen med hästen sker från marknivå. I undervisningen lär sig ryttaren att longera med långlina utan att använda piska eller annan bestraffning. Genom kroppspråk och tal leds hästen till olika rörelser. Grundarbetet med longering gör att kommunikationen med hästen när människan väl sitter ovanpå går så mycket bättre.

Människan är hästens ledare

Vad det handlar om är att hästen, som är ett flockdjur, skall inges förtroende för människan som dess ledare utan att våld eller tvång tillgrips.

Ina berättar att hästar är väldigt sensibla djur. De känner på långt avstånd hjärtpuls och vilket humör ryttaren är på. Människan skall vara hästens ledare utan att ”bossa” över djuret. Lugnt, vänligt och bestämt tar människan ledarskapet, då får hästen förtroende och är samarbetsvillig. En trygg flockledare är just vad hästen behöver och vill ha!

Vissa hästar har varit med om traumatiska upplevelser. De kan ha blivit slagna eller varit utsatta för obehagliga situationer. Ina vill inte säga att hon är hästpsykolog, men hon har erfarenhet av att lösa sådana problem. Det kan ta tid, berättar Ina, men det går.
– Det gäller att förstå hur hästar tänker och reagerar. Hästar har fotografiskt minne. Om de har varit med om en obehaglig situation, t ex i samband med en transport, kommer det minnet upp varje gång när de skall lastas, och de reagerar med sin instinkt vid fara – att fly. Det går att arbeta bort de minnesbilderna, men det tar tid, säger Ina.

I sina kurser utbildar Ina Vargiu ekipaget att bättre kommunicera med varandra och bygga tillit för ett berikande samarbete mellan häst och ryttare. Hon ger även ridlektioner för barn på sina ponnyhästar.

Sardinsk häst

Den sardinska hästen Angelo, Inas första häst.

Sardinien har en egen varmblodsras, anglo arabo sardo eller sardinsk häst, som har avlats fram genom engelskt fullblod och sardisk arab.

Sardinien var länge känt för sin avel med hästar. Redan under 1400-talet försökte man få fram en specifik sardisk häst genom import av araber, berberhästar från norra Afrika och andalusiska hästar från Spanien. Den spanske kungen Ferdinand V som under andra hälften av 1400-talet regerade över Sardinien grundade ett stuteri på ön.

Under 1700-talet dog intresset för hästuppfödning ut men togs upp igen i början av 1900-talet då man på nytt började importera araber för att bättra på stammen.

Den sardinska hästen finns i tre storlekar från 1.55 i mankhöjd till över 1.65. Den är känd för sina goda egenskaper som ridhäst och är i allmänhet en utmärkt hoppare. Till lynnet är den modig och karaktärsfull.

Tags:

Category: Sport

Comments are closed.

WP Like Button Plugin by Free WordPress Templates