Luogosanto en bergsby i Gallura

| november 15, 2011

Kyrkan tillägnad St:a Maria i Luogosanto

Luogosanto är tillägnad den heliga Jungfru Maria och är en by med starka och levande religiösa traditioner. Här finns också god mat och dryck att köpa och förmodligen Galluras bästa vatten i en naturlig mineralvattenkälla som kommer från berget Ghjuanni.

Geografi och historia

Luogosanto (på gallurese Locusanto och på sardiska Logusantu), är en stad tillägnad den heliga jungfrun Maria. Kommunen har 1825 invånare och ligger i provinsen Olbia-Tempio mitt i det historiska distriktet Gallura.

Namnet Lugosanto som på svenska betyder helig plats kommer av de starka religiösa traditioner som alltid har präglat platsen och de många kultplatser som finns i närheten. Luogosanto är beläget på 321 m höjd över havet vid foten av berget Ghjuanni, i hjärtat av Galluras bergiga inland. Byn är omgiven av hundraåriga skogar och macchia, den för medelhavet typiska buskvegetationen. Men havet är inte längre bort än att det vid klart väder kan ses i horisonten.

Den lilla bergsbyn ligger i ett område som karaktäriseras av sina granitklippor i lustiga formationer. Graniten har även varit byggnadsmaterial för kyrkan som ligger mitt i byn och de många typiska stenhusen som kantar gatorna samt gatubeläggningen av huggen sten. Det ger denna by en solid, rustik och gammaldags karaktär.

Utsikt över staden från klockstapeln

Handel och ekonomi

I byn Luogosanto som är centrum för ett vidsträckt jordbrukslandskap finns små speceriaffärer: slaktare, frukt- och grönsakshandlare, bageri, finbageri för kakor och färsk pasta samt en större livsmedelsbutik. Kvaliteten på råvarorna är mycket hög. Varje måndag morgon är det marknad längs huvudgatan, då säljs färsk frukt och grönsaker samt kläder och husgeråd. I Luogosanto finns också ett par kaffebarer, ett par pizzerior och restauranger, ett hotell, ett agriturismo i närheten och service som postkontor, bank och polis.

Formagelle kan köpas i bageriet F.LLI SCAMPUDDU på huvudgatan Via Giuseppe Garibaldi.

Denna ost kallas perette

I Luogosanto finns färsk pasta att köpa i butiken längre ned på samma gata

Alla foton i artikeln: Copyright Luogosanto kommun

Tags: ,

Category: Kommuner, Olbia, Costa Smeralda & Gallura

Comments are closed.

WP Like Button Plugin by Free WordPress Templates