Marcello Fois, Den försvunne fåraherden. Ett fall för advokat Bustianu

| november 19, 2011

Norstedts: 2001, 149 s. Originalets titel: Sempre caro (Edizioni Frassinelli, 1998).

Den försvunne fåraherden är den första delen i en serie kriminalromaner om advokat Bustianu som utspelar sig i trakterna kring Nuoro i slutet av 1800-talet. På svenska finns uppföljarna Blod från himlen och Den andra världen, samtliga utgivna på Norstedts.

I den första av Marcello Fois böcker får vi lära känna advokat Bustianu som en rättrådig och filosofiskt lagd man. Hellre än att tänka på arvodets storlek tar han sig an fall där han kan hjälpa de små och fattiga i samhället. På sin dagliga promenad i bergen där luften är klar och utsikten vid löser han många av sina fall.

Bland storbänder, fåraherdar och borgaklass i Nuoro

Intrigen utspelar sig på det karga höglandet i Sardiniens inland bland storbönder, fåraherdar och en liten borgarklass i Nuoro. Den vackre fåraherden Zenobi Zanna gömmer sig i bergen efter att ha blivit anklagad för att ha stulit lamm från sin husbonde och sålt dem för egen vinning. Hans mor, tzia Rosina, som är övertygad om Zenobis oskuld kontaktar advokat Bustianu och övertalar denne att försvara sonen. Zenobi har nämligen i sin frånvaro blivit dömd till sex års fängelse eftersom han uteblivit från rättegången. Han hade blivit erbjuden att betala tillbaka pengarna för de försvunna lammen och en summa i böter, men eftersom det hade varit att erkänna ett brott han inte begått valde han istället att ta sin tillflykt i bergen och i folkets ögon leva som laglös.

Hederskultur

Ett rättsfall grumlat av ålderdomliga hedersbegrepp som ännu styr denna delen av världen nystas upp. Snart börjar Bustianu ana vad som egentligen ligger bakom. Historien med lammen är arrangerad av någon som vill röja undan Zenobi för att inte han och den sköna Sisinnia, husbondens dotter, skall kunna träffas, vilket på denna tid var en alltför opassande kärlek. Men snart inträffar fler händelser som komplicerar fallet. En fotograf som tagit bilder som kan bevisa Zenobis oskuld blir mördad och slutligen även husbonden själv.

En sardisk Montalbano

Advokat Bustianu är en sardisk motsvarighet till poliskommissarie Montalbano som i en rad kriminalromaner av Andrea Camilleri har löst mordgåtor och rett ut familjefejder på Sicilien. I Marcello Fois böcker är emellertid inte mordgåtan huvudsaken. Den är närmast ointressant i jämförelse med den inblick som författaren ger i ett samhälle som än i dag präglas av misstro gentemot den italienska centralmakten och dess principer för vad som skipar rättvisa.

Uråldriga seder i möte med modern civilisation

Det är ingen tillfällighet att Marcello Fois har valt en advokat som huvudperson. Vad boken igenom handlar om är mötet mellan uråldriga seder och bruk och det moderna civiliserade samhällets rättsprinciper.  Bustianu står på de små och fattigas sida och håller högt principen om likhet inför lagen, men lokala poliser och borgare misstror honom gärna för att försvara brottslingar.

Författaren Marcello Fois är född i Nuoro på Sardinien 1960. Han lever idag i Bologna och betraktas som en av de främsta kriminalbokförfattarna i Italien.

Tags:

Category: Litteratur

Comments are closed.

WP Like Button Plugin by Free WordPress Templates