4. Att undvika skumma telefonförsäljare

| december 12, 2011

Den som registrerar ett nytt företag kommer strax att märka att det inte sker i hemlighet. Telefonen börjar nämligen ringa och du får erbjudanden från både seriösa och oseriösa företag. De seriösa talar om vad de har för ärende och backar när du säger att du inte är intresserad. De oseriösa försöker locka in dig i ett kontrakt genom att ge dig ett erbjudande du bara inte kan motstå.

Var rädd om din underskrift!

Var på din vakt! Att sätta sin underskrift på ett papper kan innebära ett bindande avtal med ett företag. Svara aldrig på ett företag som vill att du omedelbart faxar en bekräftelse med din namnteckning på. Allting kan vänta, ta den tid du behöver att först ta reda på mer om företaget och sätta dig in i avtalet.

Själv blev jag utsatt för ett sådant företag som då hette Yreg eller Yellow register. Det här företaget har haft många namn. Jag minns nu inte hur turerna i detta ärende var, men jag blev i alla fall erbjuden en hemsida så gott som gratis. Först skulle jag förstås bekräfta erbjudandet genom att faxa in ett papper med min namnteckning på. Det var först efter att jag hade börjat söka lite på nätet och hittat en massa varningar för detta företag som jag förstod att jag hade gjort ett stort misstag.

Läs på lagen

Som tur var, för mig, begick även telefonförsäljaren en rad misstag. En telefonförsäljare skall klart och tydligt tala om att det handlar om försäljning. Han eller hon skall också presentera sig och tala om varifrån de ringer. Denne telefonförsäljare bröt på flera punkter mot marknadsföringslagen. Omedelbart skrev jag ner händelseförloppet utifrån de anteckningar jag hade gjort under telefonsamtalet. Därefter läste jag på marknadsföringslagen och avtalslagen för att sedan ta kontakt med det berörda företaget.

Den första kvinnan jag talade med var tydligen anställd som dörrvakt. Hon noterade allting jag sa och lyckades vända på det så att det lät som om jag var representant för ett oseriöst företag som ringde och försökte lura henne. ”Jaså, du hotar mig?!!” Och så vidare. Dagen därpå fick jag tala med deras informationsansvarige. Han var lite mer tillmötesgående men försökte varianten att jag skulle betala hälften för ett brutet avtal. Det gick jag emellertid inte med på utan hävdade min rätt och pekade på de punkter där försäljaren hade brutit mot lagen.

Ogiltigt avtal?

Jag lyckades få Yreg att gå med på att riva avtalet eftersom det ur min uppfattning var ogiltigt. I efterhand har jag förstått att jag nog var ovanligt lyckligt lottad. Yreg har blivit fälld i domstol för sina försäljningsmetoder efter att ett hundratal småföretagare gått samman i en grupptalan. Se t. ex Borås tidning.

 

Tags:

Category: Annas blogg om företagande, Blogg

Comments are closed.

WP Like Button Plugin by Free WordPress Templates