6. Outsourca rätt!

| december 31, 2011

Populärt i näringslivet är att outsourca, dvs. lägga ut tjänster eller processer i en verksamhet för att på så sätt fokusera på kärnverksamheten. Om man har ett litet företag – man kanske är ensamföretagare eller driver ett företag tillsammans med sin partner – kan det vara svårt att tänka sig att lägga ut arbete på andra. Verkligheten för småföretagare är ofta att få in tillräckligt mycket med pengar för att klara det allra nödvändigaste, inte att skaffa sig nya kostnader.

Men ett litet företag fungerar inte annorlunda än ett stort företag. Även ett litet företag behöver koncentrera sig på kärnverksamheten.

Bli klok  av misstag – men lär också av andra

De första åren i vårt företag gjorde vi en massa misstag. Det är naturligt och det skall man också göra – man lär sig av sina misstag. Bland annat outsourcade vi fel saker och gjorde själva det vi med fördel hade kunnat lägga ut.

Vi skaffade t.ex en svindyr hemsida formgiven av en designer som vi tog ett ALMI-lån för att kunna köpa. Den hemsidan betalar vi av än i dag trots att vi har bytt verksamhet. Men det stannade inte vid det. Vår hemsida behövde uppdateras med jämna mellanrum. Jag trodde mig inte kunna sköta det själv så jag skaffade en tekniker som gjorde enkla uppdateringar á 500 kr i timmen + moms.

Inte heller det räckte. När vi (och andra alerta företag) upptäckte att vår sida låg ungefär på plats sida 13 i Googles ranking för våra viktigaste sökord tog vi desperat hjälp av ett företag som utför sökordsoptimering. För en dryg tusenlapp i månaden hamnade vi på förstasidan för ett antal sökord som ekologiska jeans, ekologisk hudvård m.m.

Var det värt det?

Nej, det vill jag bestämt hävda att det inte var. I dag har vi en hemsida som kostade oss cirka 300 kr som engångskostnad. Ett WordPress premium bloggverktyg kostar inte mer (finns att få även gratis för den som nöjer sig med standard från wordpress.com). Design av sidan ingår i temat och du väljer själv färger, typsnitt m.m. Med WordPress bloggverktyg är det i dag mycket enkelt att göra en professionell hemsida som uppdateras på ett ögonblick.

Bloggar är som gjorda för att få hög ranking. Via olika sidor på nätet om SEO (search engine optimizing) och via Googles verktyg för webbansvariga får jag många tips om hur vår sida kan blir mer synlig i sökmotorerna. Jag tycker till och med att det är roligt!

Vad har vi outsourcat?

De första åren i företaget slet jag med bokföringen och hade ständig ångest för att skatteverket en dag skulle göra revision och jag bli tvungen att visa alla mina kvitton som var i en ofantlig oordning. Många gånger missade jag att skicka in momsredovisningen vilket straffade sig med böter på 500 kr för varje gång. Eftersom vi har bolag var vi tvungna att ha revisor (nu är det borttaget). Detta innebar att jag två veckor före bokslutet hade ett himla sjå att ordna upp alla kvitton och göra tre månaders eftersläpande bokföring. Den tiden hade jag kunnat ägna åt att få in inkomster.

Det var en stor lättnad för mig när vi bestämde oss för att lägga ut bokföringen. Nu är alla papper i ordning och jag slipper momsredovisningen (jag skriver bara på blanketten så sköter de resten). Sammanlagt blir det inte dyrare eftersom det kostade så mycket att rätta alla mina fel i bokföringen. Med borttagen revisionsplikt räknar jag med att det kommer att gå jämt ut.

 

Tags:

Category: Annas blogg om företagande, Blogg

Comments are closed.

WP Like Button Plugin by Free WordPress Templates