Aggius i Gallura – staden bland nuragher

| december 15, 2011

En galluresisk bergsby

Aggius är beläget 536 meter över havet och är en typiskt galluresisk bergsby, mitt i ett område bland tusenåriga nuragher. Staden ligger vid foten av ett berg kallat ”Monti di Aggius” som bildar liksom ett näste av granitklippor och består av bergstopparna Monti Sotza (798 m.ö.h.) och Monti della Croce (666 m.ö.h.). Aggius ligger sex km. från Tempio Pausania och 70 km. från Sassari.

Fram till 1958 var Aggius huvudorten i en kommun som bredde ut sig över ett vidsträckt område som nådde ända fram till havet vid Vignola. Aggius kommun är i dag 82 km2 och har cirka 1700 invånare.

Utsikten från staden är förmodligen en av de vackraste på hela Sardinien. Aggius är omgivet av bergstoppar i granit och på bergssluttningarna finns skogar av korkek och vinodlingar. Detta hörn av Gallura är berömt, precis som Tempio som ligger i närheten, för sina naturliga källor med mineralvatten med en sammansättning av olika mineraler som är välgörande för kroppen och  lätt vätskedrivande.

Kultur & natur

Granitklipporna kan verkligen se ut som skulpturer gjorda av mänsklig hand. Det är svårt att beskriva dessa konstverk gjorda av vatten och vind, verkligheten överträffar fantasin. Sedan flera år tillbaka har kommunen skapat ett grönområde i syfte att lyfta fram och värdesätta omgivningarna.

Aggius är också synonymt med kultur. Ingen annan plats i Gallura vårdar sina traditioner så väl som människorna i denna kommun: bevarandet av den gamla staden, sånger, danser, vävning, konstnärlig bearbetning av granit och smide, kork och andra traditionella hantverk som fortfarande lever intakt.

Aggius på kvällen

Landsvägen till Aggius med panoramautsikt

Huvudgatan i gamla stan

Tags: , ,

Category: Kommuner, Olbia, Costa Smeralda & Gallura

Comments are closed.

WP Like Button Plugin by Free WordPress Templates