Resmål 2012 italienska öarna?

| december 22, 2011

Foto: Luciano Martino

Trender 2012:

SvD:s reseredaktion spår trender i resandet under 2012: Internet får en allt större betydelse både före och efter resan. Vi planerar vår resa på förhand, läser på och bedömer hotell efter rejting och tar intryck av tidigare resenärers omdömen. Under och efter resan delar vi med oss av tips och bilder på Facebook och i olika reseforum. En annan trend är att närliggande resmål vinner över långväga. Vi väljer billig lyx, sista-minuten-alternativ och semestrar i Sverige – eller åtminstone i Europa. Expressen beskriver hur hotellen skall vara 2012: utgång direkt till poolen, mysiga lounges, ombonat och trevligt. Det finns mycket av den varan under rubriken Boende >> Hotell.

DN skriver samtidigt att för den som är flygrädd är Europa det självklara valet:

För den som bara har tänkt ta en flygtur inom Europa är risken att råka ut för en olycka ännu lägre. Här inträffade 1,4 incidenter per en miljon flygturer januari-november 2011.

Svenskarna och Italien: statistik från Enit

De här trenderna stämmer med den statistik och SWOT-analys (strengths, weaknesses, opportunities, threaths) som italienska turisbyrån Enit har publicerat angående svenskarnas val av Italien som resmål.

I Svezia Rapporto Congiunto Ambasciate/Consolati/ENIT 2012 – en drygt 20-sidig rapport om svenskars resande och val av resmål – presenteras Sverige som följande:

Svenskar i gemen gillar Italien för maten, kulturen, konststäderna. De yngre söker mer underhållning och uppskattar den italienska livsstilen som är flexibel, öppen och tillåtande. De medelålders och äldre intresserar sig för konst och kultur och att äta gott. De väljer lite dyrare hotell medan de yngre väljer low cost.

Svenskar reser för att de vill komma bort från det svenska klimatet och vardagliga rutiner i Sverige, de yngre vill se nya resmål och göra nya erfarenheter.

De italienska öarna: kultur och natur

Svenskarna  åkte tidigare bara till konststäderna, numera har de upptäckt södra Italien och öarna, Sardinien och Sicilen, som är extraordinära platser med omväxlande natur, vita ständer och turkosblått hav, levande traditioner och god mat. Italien är en land som förändras för varje kilometer, det är omväxlingen som uppskattas av svenskarna.

I Italien, särskilt på landsbygden, firas olika helgon och andra religiösa högtider med festliga ceremonier. Det är inte bara under julen och påsken som detta sker utan festligheter pågår ständigt, året om.

I Sardinia Focus finns mer att läsa om Sardinien.

Category: Blogg

Comments are closed.

WP Like Button Plugin by Free WordPress Templates