Provinsen Olbia-Tempio

| januari 22, 2012

Provinsen Olbia-Tempio

Provins på nordostkusten

Innefattar landskapet Gallura på Sardiniens nordöstra hörn. Provinsen sträcker sig från Badesi i väst som gränsar till provinsen Sassari och omfattar hela norra kuststräckan med La Maddalena-arkipelagen och Costa Smeralda ända ner till Budoni en bit nedanför Olbia på västkusten och går sedan in i bergstrakterna gränsande till Nuoro.

Från kust till inland

Olbia-Tempio innefattar 26 kommuner. De största kommunerna i provinsen Olbia-Tempio är Arzachena, Budoni, Buddusò, Calangianus, La Maddalena, Olbia, Palau, San Teodoro, Santa Teresa di Gallura och Tempio Pausania. Dessa storkommuner innehåller i sin tur mindre kommuner. Alla artiklar på Sardinia Focus som rör en viss kommun har en tag nederst i artikeln. Klicka på kommunens namn så sorteras innehållet efter den taggen. Då får du upp hotell, restauranger, barer, butiker m.m.

Olbia Internationell hamn och flygplats

Huvudorten i Olbia-Tempio är Olbia med drygt 60 000 invånare. Det är en hamnstad med internationell flygplats och många industrier. Olbia är regionens viktigaste ekonomiska centrum. Tempio Pausania är provinsens administrativa centrum.

Dialekter

Den lokala dialekten är huvudsakligen gallurese, en korsikansk dialekt som talas i stora delar av Gallura.

 Länkar

Regionen Olbia-Tempios officiella sida:  http://www.olbiatempioturismo.it/provincia/it/home

Rally Costa Smeralda: http://www.rallycostasmeralda.com/

Större events på Sardinien: http://www.greatevents-sardinia.com/

 

 

Tags: , , , , , , , , , , , ,

Category: Olbia, Costa Smeralda & Gallura

Comments (4)

Trackback URL | Comments RSS Feed

  1. Only Sardinia Rent skriver:

    Det är fantastiskt att se en blogg på Sardinien så vacker

WP Like Button Plugin by Free WordPress Templates