8. Att blogga sig till PR

| maj 27, 2012

Marknadsföringsgurus talar ofta om att blogga sig till PR som vägen till framgång.

Är du en skicklig skribent och har något unikt att komma med som sticker ut är det naturligtvis en metod som fungerar, annars bör du låta bli. Det tar bara onödig tid av din verksamhet som du skulle kunna ägna åt något vettigare.

Jag följer regelbundet ett antal bloggar. Ingen av dessa bloggare driver sin blogg i syfte att marknadsföra ett företag eller på annat sätt bygga sitt varumärke, ändå är det just det de gör. De har genom sitt genuina intresse för en hobby, sin stora kunskap om ett ämne eller sin förmåga att skriva och berätta lyckats attrahera en växande läsekrets. Jag känner personer som har gått från en anonym tillvara på nätet under pseudonym till attraktiva jobb, författarframgångar och strålkastarbelysning.

Det finns gott om framgångssagor, vilket förstås även marknadsföringsgurusarna känner till och samlar på. De har förstått att knäcka koden för framgång med vilken de kan skriva otaliga böcker av typen Mediababe – 9 steg till spännande jobb och nya kunder av Jacqueline Kothbauer. 

På sajten Driva-eget tipsar webb-redaktören Camilla Björkman om boken, råden sammanfattas här.

Tja, en snabb koll på Kothbauers egen blogg säger ju att hon inte har lärt sig något av vad hon tipsar om i boken. Någon mer avskräckande webbplats/blogg får man leta efter. Ingenting av det genuina tilltalet och intresset som kännetecknar de bloggare som har nått succé finns på Kothbauers egen blogg, bara ett enda stort ego multiplicerat i kubik. Vem skulle vilja läsa den?

Nej, jag kan ge mycket bättre exempel. Titta och lär hellre av Rävjägarn, han har varken företag eller marknadsföringsbyrå utan jobbar inom hemtjänsten i Stockholm och är hemmansägare i Norrland. Men som han kan vårda sitt varumärke! Han har ett genuint intresse för gamla bilar och radioapparater, Norrlands glesbygd, livet förritin – ett eget myntat begrepp som betecknar hans värld – och att fotografera med analog kamera med film som blånar som ett bleknat fotoalbum. Bloggen uppdateras så gott som varje dag, ständigt med nytt intressant material.

Det är bloggare som dessa du skall läsa och lära av, inte marknadsföringsgurusarna. De snyltar bara på andras framgång.

 

Tags:

Category: Annas blogg om företagande, Blogg

WP Like Button Plugin by Free WordPress Templates