Blickpunkt: Cala Gonone, Dorgali kommun

| maj 28, 2012

Hotell, agriturismon, b&b och restauranger

I området finns många fina hotell, agriturismon, B&B, lägenheter och restauranger som listas nedan. Vi har också separata företagspresentationer som i bild och text beskriver verksamheten.

 Golfo di Orosei – en del av en nationalpark

Oroseibukten, Golfo di Orosei, sträcker sig längs Sardiens östkust och utgör den marina delen av en nationalpark, Parco nazionale del golfo di Orosei e di Gennargentu.  Det är Sardiniens största nationalpark och en av öns absolut vackraste platser. Här kastar sig Gennargentus höga bergskammar brant ned i havet och skapar en dramatisk vy sjövägen. Denna stora och naturligt formade amfiteater  var tidigare isolerad från inlandet på grund av de höga stenvallar som under århundraden gjorde den otillgänglig för besökare landvägen. I dag finns en tunnel genom berget som gör det möjligt att åka dit med bil. Det skådespel som naturen bjuder på i slutet av tunneln där landskapet öppnar sig är häpnadsväckande.

Orörd natur och gammal kultur

Den totala avsaknaden av bebyggelse och vägar gör denna nationalpark till en av de mest intressanta platserna ur miljö- och natursynpunkt. Det är en plats som genom årtusenden har bevarats från människans avtryck. Vissa platser är tillgängliga endast till fots. Hyr gärna kajak för att tyst glida genom vattnet och upptäcka de marina grottorna!

Dorgalis landsbygd kännetecknas  av en kulturbygd som har förskönats av människors verk: de karaktäristiska  djurfållorna av sten och trä som används av fåraherdar, de många kyrkorna som vittnar om bygdens starka religiösa traditioner och det heligas mysterium.

Dorgali hantverkarnas stad

Med sin 225 kvadratkilometer stora yta är Dorgali en av de största kommunerna på Sardinien och en av de rikaste tack vare det varierande landskapet. Det kristallklara vattnet i Golfo di Orosei och de oförstörda bergen i Supramonte utgör ett avundsvärt naturarv.

Dorgali är känt för sitt hantverk och en av de viktigaste orterna i området Barbagia. Cala Gonone som ligger nära Dorgali är ett kustsamhälle som sedan 1960-talet har varit ett omtyckt turistmål under sommarsäsongen. Därifrån nås de vackraste vikarna längs kusten i Golfo di Orosei.

Cala Gonone och båttur längs kuststräckan

De underbara grottorna i Bue Marino har fått sitt namn av ett sällsynt djur som fram till 1980-talet frekventerade kusten, munksälen. Grottorna kan nås med båt från hamnen i Cala Gonone, en tur på cirka 30 minuter, eller från Cala Fuili som tar lite längre tid. Guidade visaningar i grottorna äger rum flera gånger om dagen under turistsäsongen. Från båten finns det chans att beundra de imponernade  kalkstensklipporna som störtar ned i det kristallklara och turkosa vattnet. Det är en syn som tar andan även ur den mest blaserade turist.

Båtturer går längs hela den 20 km långa kusten. Det är en utflykt man absolut inte bör missa. Då gör man anhalt vid de viktigaste stränderna: Grotta del Bue Marino, Cala Luna, Cala Sisine, Cala Biriola och Cala Maiolu.

Foto: Beach Village

Klättring längs stigar

Flera av de vackraste stränderna längs Cala Gonone kan också nås till fots genom att klättra på klipporna, vilket gör det möjligt att hitta en egen paradisstrand. Vissa sträckor har markerade stigar, andra sträckor är svårare och kräver klättervana. Från Cala Fruili, ungefär 3,5 km söder om Cala Gonone, når man till fots den berömda stranden i Cala Luna (där har många filmer spelats in). Här är kalkstensgrottan genomborrad av sex stora grottor som  öppnar sig från stranden. Är du intresserad av äventyrsresor till detta område rekommenderar vi Mediterranean Adventures. I grupp och med hjälp av erfarna ledare kan du lära känna området, lära dig mer om fauna och flora och göra spännande och utmanande exkursioner.

Foto: Dorgali kommun

Grotta Bue Marino. Foto: Dorgali kommun

Ekonomi och hantverk

Hantverk, jordbruk, djuruppfödning och turism är de starkaste näringarna i Dorgalis ekonomi. Vingårdar som erbjuder vinprovning, mejerier, tillverkare av olivolja, bagerier som tillverkar ”pane carasau”(ett hårt tunnbröd) och finbagerier som gör bakverk och pasta utgör regionens kulturella näringar, omtyckta av turister.

Den kunskap och fantasi som man möter i hantverkarnas verkstäder, specialiserade på olika slags hantverk: filigran, keramik, mattor, skinn, knivar, trä) går inte att missta sig på. I fönstren som vetter mot de viktigaste gatorna skyltar de med sina varor. Turismen har bidragit till bevarandet av gammalt hantverk. Den yngre generationen hantverkare bevarar inte bara de klassiska formerna utan förnyar också hantverket i nya och originella stilar och uttryck.

Serra Orrios järnåldersby. Foto: Dorgali kommun

Arkeologi och museer

En kulturell aktivitet,  lättillgängligt för besökare, är alla arkeologiska platser som finns inom nära avstånd från varandra. Värda att nämna är de förhistoriska byarna i Tiscali, Nuraghe Mannu och  Serra Orrios. Det är museer i den fria naturen. Sedan finns det kommunala arkeologiska museet och museet Salvatore Francello , tillägnad en ung keramiker som dog under andra världkriget.

Bland alla platser att besöka finns också grottorna i Ispinigoli med en 38 meter hög stalatit som är en av de största  och äldsta i Europa. I Cala Gonone är det också möjligt att besöka ett fantastiskt akvarium med medelhavsfisk, Aquario di Cala Gonone. I området finns också Parco Museo S’abba Frisca som ger inblick i den lokala floran och faunan samt Museo della Foca Monaca, ett annat museum som visar djur i den sardiska faunan.

Ispinigoli – 38 m hög stalagtit. Foto: Dorgali kommun

 

Tags: , , , ,

Category: Båt, Nuoro, Barbagia & östkusten

WP Like Button Plugin by Free WordPress Templates