Hjälp jordbävningsdrabbade mejerier i Italien

| juni 26, 2012

300 000 rundostar till försäljning direkt från fabrik

De jordskalv som inträffade i slutet av maj i norra Italien, med epicentrum norr om Bologna och öster om staden Parma i provinsen Modena, drabbade jordbruksnäringen hårt. Det italienska jordbruksministeriet uppger att skadorna uppgår till över 200 miljoner euro och värst drabbade är de mejerier som producerar parmesanost med skyddad ursprungsbeteckning, Parmigiano Reggiano och Grana Padano. Uppskattningsvis 300 000 rundostar kommer på grund av jordskalvet att bli omöjliga att saluföra, men kan dock användas som livsmedel.

Kontrollerad och märkt ost

Sardinia Focus har kontaktat den jordbävningsdrabbade provinsen Emilia Romagna med förfrågan om vi kan hjälpa till. Vi fick då en lista över de mejerier i området som säljer ost direkt från fabriken utan mellanhänder. Osten är kontrollerad och märkt med ett särskilt emblem att 1 euro går till att hjälpa jordbävningsdrabbade mejerier.

Företag, myndigheter och allmänhet kan hjälpa jordbävningsdrabbade mejerier i Italien genom att handla direkt från de mejerier som har gått med i Parmigiano-Reggiano “Comitato Gruppo Caseifici Terremotati” solidaritetsfond. Man måste handla minst 20 kilo och ungefärligt kilopris är 14 € kilot.

För varje kilo Parmigiano Reggiano doneras 1 euro till återuppbyggnaden av fabriker och lagerlokaler av Parmigiano Reggianos solidaritetsfond. Ett exempel på myndigheter som har agerat är utrikesministeriet som har köpt ost till sina ambassader. Idag anländer en lastbilslast till Rom med 200 Parmigiano Reggiano-ostar (ca 8 ton) i portionsbitar av 1,5 kilo.

Mer information

Sardinia Focus vill hjälpa till att sprida denna information om möjligheten att handla ost direkt från fabriken. Den som vill ha listan med kontaktuppgifter till mejerierna kontaktar enklast oss. Journalister som vill ha mer information om hjälpaktionen hänvisar vi direkt till Parmigiano Reggianos hemsida. Det går också att följa gruppen på Parmigiano Reggianos facebooksida.

 

Category: Blogg

Comments are closed.

WP Like Button Plugin by Free WordPress Templates