Oristano – medeltida tornerspel och naturliv

| juli 24, 2012

Oristano ligger på Sardiniens västkust intill Golfo di Oristano, en hästskoformad bukt. Klimatet är tempererat (medelhavsklimat) med hög luftfuktighet på sommaren. Detta område har en omväxlande natur med rikt fågelliv och god matfisk. Traditionerna är starka och det årliga tornerspelet, Sa Sartiglia, genomsyrar kultur och samhällsliv.

Sa Sartiglia

Oristano är platsen för Sa Sartiglia, en folkfest med tornerspel som äger rum varje år i februari (10-12 februari 2013). Då fylls staden av färglada ekipage som visar upp sina dräkter och tävlar mot varandra med speciella lekar till häst. Spelen har medeltida anor och går tillbaka på de militära övningar som riddare utförde vid hoven runtom i Europa, tornerspelen, som med tiden utvecklades till populära folkfester.

I Oristano har denna tradition levt kvar. De äldsta dokumenten som talar om Sa Sartiglia är från den tid då Oristano var under spansk regim. I en obruten tradition har Sa Sartiglia hållits varje år i Oristano under 500 år. Genom dess långa historia har tornerspelen kommit att genomsyra kultur och samhälle i Oristano. Den här sidan ger programpunkter och mer bilder från Sartiglia (italienska). Nedan en film från Sa Sartiglia 2012.

 

Foto: Linus bar, Cannigione

Kvinnorna bär vita masker och traditionella sardiska dräkter med mycket spetsar, siden, sammet och guldbroderier.

Även hästarna är utsmyckade. Under dräktparaden kan man se många märkliga dräkter, som dessa, som mest liknar tomtenissar.

Fågelmarker och ovanligt fiske

Oristano bjuder på ett rikt naturliv. Stagno di Cabras som är våtmarker innanför Golfo di Oristano är en unik miljö för fåglar och fisk. Här finns till exempel gott om rosa flamingos.

Monument och sevärdheter

  • San Cristoforo och Torre di Mariano II, torn från 1291 som markerar den antika stadens stadsport.
  • Cattedrale di Santa Maria Assunta, den största katedralen på Sardinien, äldsta delar är från 1131.
  • Kyrkan San Francesco från 1835 i nyklassisk stil som rymmer ett spanskt krucifix, Cristo di Nicodemo.
  • Antiquarium Arborense, arkeologiskt museum från neolitisk till romersk tid.
  • Cattedrale di Santa Giusta, utanför Oristano. En av de mest betydelsefulla romanska kyrkorna på Sardinien.

Att ta sig till Oristano

Det finns buss- och tågförbindelser till Oristano från de större flygplatserna. Till flygplatsen i Alghero är det 15 mil, till Cagliari 10 mil och till Olbia flygplats 18 mil.

Tags: ,

Category: Oristano & västkusten

Comments are closed.

WP Like Button Plugin by Free WordPress Templates