Fisketur med Franco i Golfo Aranci

| oktober 18, 2012

Pescaturismo – fisketurism med traditionella metoder

”Pescaturismo” kallas den del av turismsektorn som ägnar sig åt fiske och utflykter till havs. Det är ett skonsamt fiske som följer strikta regler för att bevara fiskebeståndet. Pescaturismo syftar även till att informera om hur traditionellt fiske går till och delge besökarna erfarenheter och kunskaper om marin historia och havsmiljön.

Vi var en grupp på sex personer som följde med fiskaren Franco Franchi och hans medhjälpare Marcello för att ta upp nattens fångst. En fiskare går vanligtvis ut redan i gryningen, fast vi blev upphämtade vid piren i Golfo Aranci klockan nio efter en god frukost på hotellet Il Gabbiano Azzurro. Det hade blåst en del under natten, men på morgonen mojnade vinden snabbt och solen tittade fram. Genast blev det mörkblå vattnet i bukten turkos och skiftande i grönt och violett.

Isabella får prova att styra båten. Foto: Patrizio Sundas

Kusten i Golfo Aranci

Turen utgår från piren i Golfo Aranci som är ett samhälle vid kusten cirka 15 minuter från Olbia. Boka tid innan genom att kontakta Franco Franchi (se kontakt nedan) eller be ditt hotell om hjälp att boka en grupp! Båten tar grupper på upp till 8 personer. Under dagsutflykten åker båten nära kustlinjen och det finns möjlighet att se en natur som inte är tillgänglig landvägen. Bilden nedan visar ön Figaroli.

Foto: Patrizio Sundas

Båten passerar även en plats där delfiner gärna håller till. Har du tur får du se delfinerna leka i vattnet. En och annan tonfisk kan också hoppa ur vattnet och göra en snygg båge.

Här kan man se delfiner om man har tur. Foto: Anna Brodow Inzaina

Fiske med krok och lina

Efter att ha följt kustlinjen gick båten ut en bit ut till havs där Franco hade lagt ut ett rev. Han använder olika fiskemetoder som är de traditionella för fisket i trakten. Den som ville fick hjälpa till att ta upp fisken som halades in över bord genom att dra i revets linor. Fångsten var matfisk av mycket god kvalitet, endaste ett fåtal fiskar kastades tillbaka i vattnet igen, för att de var för små eller av fel sort. Eftersom de ännu levde simmade de strax iväg. Ungefär 15 kilo matfisk av bästa sort blev dagens fångst: sarago San’Antonio, sarago faraone, pagello, parago (red snapper), dentice, tanuta, orata (guldsparid), tracina och sarraina. Tracina har en giftig tagg på ryggen, men rätt hanterad är den en god matfisk till soppor. Vattnet nära Golfo Aranci har alltid varit rikt på fisk. För hundra år sedan levde befolkningen enbart på fisket här.

Foto: Patrizio Sundas

Pasquale får instruktioner av Franco hur man tar ut kroken ur fisken. Foto: Anna Brodow Inzaina

Aperitif

Före lunch fick vi en aperitif i form av ett glas vin av sorten Vermentino di Gallura av märket Giogantinu di Berchidda, glaset som gärna blev två var så gott!. Det är ett vin av bästa kvalitet och druvan odlas endast på norra Sardinien. Till det bröt vi ett stycke av ett bröd som liknar det svenska tunnbrödet men är smaksatt med olja och havssalt. Brödet heter pane guttiau och vi åt det tillsammans med en underbart god ost av sorten peretta, en fårost som ser ut som en liten hopknuten säck.

Foto: Patrizio Sundas

Simtur i väntan på maten

Eftersom det började blåsa upp på eftermiddagen valde vi att tillaga fisken på en restaurang och äta den där. I annat fall tillreder Franco en delikat pasta ombord med den färska fisken á la griglia, på grillen. I väntan på att fisken tillagades tog vi en tur till en närbelägen strand där den som ville kunde bada direkt från båten. En frivillig hade vi, han hade redan förberett sig med badbyxor, vi andra tittade längtansfyllda på när han kastade sig i det tempererade vattnet. Det bör tilläggas att vi gjorde vår tur den 12 oktober!

Foto: Patrizio Sundas

Foto: Patrizio Sundas

Middagen åt vi på restaurang & pizzeria Chiaro di Luna i Golfo Aranci av egenhändigt fångad fisk.

 Fakta

  • Fisketurer görs varje dag under högsäsong juli-augusti, därefter på förfrågan.
  • Dagsturen är en heldagsutflykt mellan 9 – 17 och inkluderar måltider ombord eller på restaurang.
  • Turen går i den marina nationalparken La Maddalena eller i reservaten Tavolara eller Molara.
  • Pris under högsäsong: cirka 80 euro per person
  • Max 8 personer
  • Även nattliga fisketurer görs för att fiska bläckfisk

Kontakt

Blu oltre la prua – pescaturismo escursioni
FRANCO
information och bokning:
Cell. Franco 360.367603
info@bluoltrelaprua.it
Under jul och augusti avgångar varje dag från Porto di Marana och Golfo Aranci
Avgång klockan 9,00, hemkomst klockan 17,00

Webb: http://www.bluoltrelaprua.it

 

Tags: ,

Category: Båt, Se & göra, Sport

Comments are closed.

WP Like Button Plugin by Free WordPress Templates