Båttur i La Maddalenas skärgård

| januari 10, 2013
DSC_0295

Copyright: La Maddalena kommun

La Maddalenas skärgård är en av nordöstra Sardiniens absoluta pärlor. En dagstur med båt tar dig till paradisiska stränder och undervattensgrottor. Här finns också ett sjöhistoriskt museum och den italienske folkhjälten Giuseppe Garibaldis museum och grav.

DSC_0176a

En ögrupp med sju öar

Ögruppen består av sju öar, varav bara två är bebodda: La Maddalena och Caprera. Från huvudön La Maddalena går det många dagliga turer till de andra öarna där du kan hitta en egen badvik i ett oförstört landskap med kristallklart turkosblått vatten, eller, om du hellre utforskar öarnas fågelliv och säregna natur.

DSC_0161

Copyright: La Maddalena kommun

Runt ön Maddalena finns en mycket populär två mil lång naturskön väg som passerar flera fina vikar. På Piazza Umberto 1 och Piazza Garibaldi  i centrum av staden med samma namn som ön, är det alltid livligt med turister och flanerande öbor.

La Maddalena-arkipelagen drar till sig seglare, dykare och sportfiskare. I Bonifaciosundet strax öster om arkipelagen håller Yacht Club Costa Smeralda till med sina kappseglingstävlingar. Mellan la Maddalena och Caprera finns en 600 (!) meter lång gång- och cykelbro som byggdes redan 1891.

DSC_0025

Copyright: La Maddalena kommun

En amerikansk militärbas

La Maddalena-arkipelagen har varit strategiskt intressant för invasioner och har därför ett militärt förflutet med borgar, befästningar och minnesmärken som man bland annat kan studera i det sjöhistoriska museet på la Maddalena. Än idag är La Maddalena ett av den sardiska flottans högkvarter. Amerikanska militärbaser har just lämnat det naturskyddade området. Snart kommer antagligen lyxturisterna från Costa Smeralda att än mer invadera öarna med sina lyxjakter. Pass på mens tid är!

P1040369

Copyright: La Maddalena kommun

Guiseppe Garibaldi

Är du historiskt intresserad vore det synd att missa ön Caprera, präglad av den italienske folkhjälten och revolutionären Giuseppe Garibaldi. Hit drog han sig tillbaka efter sitt äventyrliga liv med segrar, nederlag och landsförvisningar om vartannat. Här  levde han de sista tio åren av sitt liv och dog där 1882.

Som frihetskämpe och krigare var han omåttligt populär trots hans ibland bristande strategiska förmåga. Hans ambition var att ena Italien, något som inte skedde förrän efter hans död. På Caprera finns hans grav och där kan man besöka hans gods med hemmet Casa Blanca och otaliga minnesmärken från hans äventyrliga liv, bland annat den typiska rödskjortan som han och de andra garibaldisterna bar.

Båtar till Maddalena-arkipelagen utgår från Palau och kostar ca 350 kronor för en dagstur inklusive måltid ombord på båten. En väl använd dag.

DSC_0301

Copyright: La Maddalena kommun

Tags: ,

Category: Båt, Featured

Comments are closed.

WP Like Button Plugin by Free WordPress Templates