Upplevelseturism på B&B nära Cagliari

| februari 15, 2014

airone

Upplevelseturism – ett nytt sätt att turista

18 minuter från flygplatsen i Elmas, ”huvudstaden” Cagliaris flygplats på Sardiniens södra spets, ligger detta lantligt belägna B&B som erbjuder bekvämligt boende och tillfällen till många sköna upplevelser och aktiviteter. Närheten till huvudorten Cagliari å ena sidan (endast 15 minuter bort) och havet å den andra erbjuder både en storstadsresa och sköna dagar på stranden. Halvmiljonstaden Cagliari kan du läsa mer om här.

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERAFörutom att vara ett klassiskt b&b erbjuder Samassi paketvistelser med sport, sol och bad och kulturupplevelser. I paketet ingår transport till och från flygplatsen. Då det är ett b&b erbjuds normalt inte måltider, men om det är ett önskemål går det att ordna. Gården har egen produktion av bland annat kronärtskockor men även andra grönsaker för säsongen.

Under hela året finns i trakten folkfester och religiösa fester som ger en bild av den speciella sardiska kulturen, t. ex. Festa di Sant Efisio i början av maj. I närheten av lantgården finns spännande arkeologiska platser att besöka. Tillfällen finns under större delen av året till att skörda frukter, nötter och grönsaker, och naturligtvis njuter man året om av den lokala mat- och vinkulturen.

Kronärtskockor en lokal specialitet

carciofo alla spine

På Sardinien växer en speciell sorts kronärtskockor med tagg, carciofo spinoso, som är mycket god. På södra Sardinien växer den bättre än på alla andra platser, därför är odling av kronärtskocka vanlig i dessa trakter. På Samassi odlar man bland annat kronärtskockor och som gäst får du både vara med om skörd och tillagning av denna grönsak besläktad med vanlig tistel. Samassi ingår i ett lokalt nätverk av odlare där tillfällen finns att ta del av olika produktioner och odlingsprocesser. En gård i närheten odlar t ex saffran. Sardinien är den största producenten av saffran i Italien.

Paketvistelse tre dagar på Shamash

Dag 1.

Saffran_crocus_sativus_moist

  • Hämtning vid flygplatsen kl 17.oo.
  • Efter en kvarts bilfärd är du framme vid gården och får ditt rum som är inrymt i huvudbyggnaden. Du packar upp i lugn och ro, därefter väntar en aperitif och så småningom en välkomstmiddag.

Dag 2.

  • Den som tycker om att stiga upp tidigt kan ta en joggingtur före frukosten i en lantlig miljö.
  • Kl. 9.30. Vi sätter oss i bilen och åker till Barumini, en arkeologisk plats med nurager, de gamla sardernas bostadshus och försvarstorn. Medhavd matsäck från gården.
  • På hemvägen besöker vi ett bibliotek där alla viktiga dokument förvaras över den lokala historien och kulturen.
  • Kvällen bjuder på en folkfest med lokala sånger och danser.

Dag 3.

  • Efter frukosten tar vi bilen och besöker vi några sevärda kulturhistoriska byggnader i närheten
  • En lunch med typiska sardiska rätter serveras.
  • Eftermiddagen ägnas åt Cagliari. Här kan du läsa mer om Sardiniens huvudstad med cirka en halv miljon invånare.
KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

Nurager.

Alternativ:

Paket med inriktning på det lokala köket och dess läckerheter. Då görs besök på odlingar i området och hos lokala matproducenter. Liten konferens om kronärtskockor, dess egenskaper och marknaden. Tillagning av recept på kronärtskocka som sedan avnjuts till middagen.

Paket med inriktning på utomhussport innehåller terrängcykling på montainbike i Medio Campidano, en tur i bergen i Villacidro som är ett orört naturområdet och en tur i Giara där det finns vilda ponnyer.

Paket med inriktning på kulturhistoria och religiösa traditioner. Besök i kyrkor och katedraler och på kvällen tillagas traditionella rätter i köket och besökarna får ta del i matlagningen. Besök i Cagliari. I samliga paketvistelser ges besökarna god kännedom om den lokala produktioner och det finns en utställning med prover på vad som tillverkas i området, med möjlighet att köpa direkt från företagen till bra priser.

Kontakta Giuseppe Setzu för mer information. Namnet på gården är Shamash, Guiseppe och hans fru Cristina driver verksamheten och tar väl hand om gästerna.

setzugi60@gmail.com

Mobil  0039/3297484630

 

Tags:

Category: B&B, Cagliari & Sarrabus, Cagliari och sydkusten, Sport

Comments are closed.

WP Like Button Plugin by Free WordPress Templates