Festa di Sant’Efisio i Cagliari

| januari 18, 2015
En skulptur av Sant'Efisio i kyrkan i Cagliari

Statyn av Sant’Efisio. Foto: Wikimedia CommonsFiesta di Sant’Efisio 1-4 maj 2012

Fiesta di Sant’Efisio i Cagliari

I över 350 år har Cagliari firat sitt skyddhelgon Sant’Efisio med processioner, blomsterklädda korteger, ryttare, dräktparader och andra festligheter. Festa di Sant’Efisio äger rum 1-4 maj varje år och är en stor religiös och folklig högtid i Cagliari.

Sant’Efisio stadens skyddshelgon

Efisio var en kristen martyr som levde på 200-talet efter Kristus, förmodligen född omkring 250 och död i Nora utanför Cagliari den 15 januari 286 (enligt andra källor 303). Innan han dog uttalade han en bön: ”Jag ber dig Herre, att beskydda staden Cagliari från invasion av fiender, gör så att dess folk överger dyrkandet av gudar, motstår djävulens frestelser och lär känna dig, Jesus Kristus vår Herre som den ende sanna Guden. Gör så att de sjuka som ber på den plats där jag är begraven blir friska, och att varje person som är nödställd på havet, hotad av invasion eller av pestens härjningar, lider av hunger och törst och kallar på mig, Din tjänare, kan bringas i säkerhet.”

 Kulten i Nora och Cagliari

I Nora, den plats där Efisios dog, finns en kultplats i form av en liten kyrka, La Chiesetta di Sant’Efisio. Det är en treskeppig kyrka i romansk stil, invigd 1102. Nora som ligger fyra mil från Cagliari är målet för en procession som äger rum den 1 maj.

Under jorden i anslutning till kyrkan La Chiesa di Sant’Efisio i Cagliari finns en krypta. Den anses enligt legenden ha varit den plats där Efisios var fängslad och torterad innan han blev sänd till Nora för att brännas på bål. Mitt i kryptan finns en marmorkolonn med en järnring där Efisio skall ha varit bunden.

Firandet av Sant’Efisios går tillbaka på den omfattande pestepidemi som spred sig på Sardinien under 1600-talets andra hälft och som drabbade Cagliari hårt. Sant’Efisios reliker togs i en symbolisk procession till helgedomen i Nora vilket gav upphov till den procession som än idag görs den 1 maj.

En kortege från kyrkan Chiesa di Sant'Efisio, Cagliari

Foto: Flickr cristianocani

Riten och festligheterna

Varje år den 1 maj färdas i procession genom stadens gator en kortege med en blomstersmyckad vagn dragen av oxar och ett trettio-fyrtiotal andra vagnar. I den guldsmyckade vagnen finns en staty föreställande Sant’Efisios. Kortegen följs av ett tåg av kvinnor och män klädda i olika dräkter som sjunger och spelar, bakom dem grupper av ryttare vars hästar har blomstersmyckade träns. Kortegen går ut genom staden och färdas den fyra mil långa sträckan till Nora.

Dräktparad

Folk från hela Sardinien reser till Cagliari för att delta i processionen och festligheterna, klädda i sina traditionella dräkter. 5-6000 personer beräknas delta varje år i dräktparaden. Firandet av Sant’Efisio pågår under en månads tid men det är dagarna 1-4 maj som är själva höjdpunkten. Riten är religiös men firandet är lika mycket en folklig fest.

Elegnata ekipage utsmyckade med blommor

Foto: Flickr cristianocani

Dräktparad med olika folkdräkter från Sardinien

Foto: Flickr, cristianocani

Dräktparad med olika folkdräkter från Sardinien

Foto: Flickr cristianocani

Tags: ,

Category: Cagliari & Sarrabus, Högtider och fester, Kultur & samhälle

Comments (1)

Trackback URL | Comments RSS Feed

Sites That Link to this Post

  1. Upplevelseturism på B&B nära Cagliari : SARDINIA FOCUS | februari 15, 2014
WP Like Button Plugin by Free WordPress Templates