Gallura – historisk mark

| januari 15, 2015

Gallura har gnistrande vita stränder och bra dykvatten med undervattensgrottor och lugna laguner längs klippiga stränder. Samtidigt är det nära till det intensiva partylivet i Costa Smeraldas resorts. Gallura har också inlandets böljande korkeksdalar med vin- och lantgårdar där man bor billigt och äter underbart gott!

Historia

Den första befolkningen av Gallura går tillbaka till stenålder, 700 000 år f Kr. Lämningar från denna tid och den senare bronsåldern ses i riklig mängd i form av dolmen, nurager och jättegravar. Här kan du läsa mer om Sardiniens arkeologi.

Romarna besegrade Gallura 238 f Kr och grundade Olbia som är den största staden i området. Det är Sardiniens viktigaste hamnstad. Under medeltiden var Gallura ett av Sardiniens fyra kungadömen. Då räknades även Nuoro och Baronie dit. Olbia var huvudstaden där även biskopssätet fanns. Senare växte staden Tempio i betydelse.

Under 1700-talet emigrerade många fåraherdar från Korsika och bosatte sig i Gallura. Korsikanerna kom att få stort inflytande över språket och kulturen i Gallura vilket märks i den lokala dialekten, gallurese, som även talas på Korsika.

Gallura i modern tid

Under senare delen av 1900-talet fick turismen stor betydelse för inkomsterna på ön och folk från inlandet flyttade till kusten för att arbeta inom turistindustrin. Tidigare hade kuststräckan betraktats som obrukbar mark. I Gallura finns både turism och ett levande lantbruk då jordarna här är synnerligen bördiga.

Foto: Luciano Martino

Gallura – från inland till kust

Nordöstra kuststräckan från Santa Teresa i norr till Olbia i söder är mycket flikig och består av fjordar, sandstränder, granitklippor i lustiga formationer och en skärgård med många små öar. Korsika ligger bara 11 km ifrån Santa Teresa och syns vid klart väder. Inlandet är bergigare med sluttningar täckta av ekskogar, buskvegetation och jordbruksmark. Landskapet i norra Gallura kännetecknas av lustiga granitformationer som är naturens egna skulpturer.

Läs mer om platser, händelser och vad som finns att göra i Gallura i årets temaartiklar.

 

Tags: ,

Category: Olbia, Costa Smeralda & Gallura

WP Like Button Plugin by Free WordPress Templates