Vinmuseum med sardiska viner och försäljning i butik

| januari 12, 2015

Vermentino-druvan. Foto: Wikipedia

 

Vinmuseum och jazzfestival i Berchidda

I Berchidda på Sardiniens nordöstra kust vid foten av berget Limbara finns ett vinmuseum. Det är beläget i ett vackert landskap som i sig motiverar en åktur. I museet kan besökaren lära sig mer om hur vin produceras, om olika druvor, jordar och de redskap som används i jordbruket. Teknikhistoria är en del av vinets kulturella historia, för vin har producerats ungefär på samma sätt sedan långt före Kristi födelse och vår tideräknings början.

Berchidda ligger 41 km från Olbia inåt landet. Körtiden med bil är ungefär 40 minuter. Kombinera gärna ett besök på museet med jazzfestivalen Time in Jazz som äger rum i augusti. Det är en stor jazzfestival som är känd långt utanför Italiens gränser. Organisatör och eldsjäl är musikern Paolo Fresu.

Vermentino di Gallura DOCG

Den lokala vinkulturen håller högsta kvalitet. Vermentino di Gallura var det första av sardiska viner som fick status DOCG 1996. Det är i synnerhet vita viner av detta slag, gjorda på druvan vermentino, som gör norra Sardinien till ett intressant vindistrikt. Vermentino görs på hela Sardinien, men Vermentino di Gallura är finast av dem alla. De röda vinerna görs av druvan cannonau som är Sardiniens mest odlade blå druvsort. Det är en druva som ursprungligen kommer från Spanien och kallas där grenache.

Visningar och vinprovning

Museet tar emot grupper för visningar av museet och vinprovning. Det finns olika rabatter och paketlösningar att välja mellan på hemsidan.

Kontakt:

Via Milano, 23 ‐ 07022 Berchidda (OT)
Telefon/fax: +39 079705268
Email:  museodelvinosardegna@tiscali.it
Webb: http://www.muvisardegna.it/en/


 

 

Tags: , ,

Category: Mat & dryck, Vingårdar

Comments are closed.

WP Like Button Plugin by Free WordPress Templates