Olbia huvudstad i provinsen Olbia-Tempio

| december 18, 2011

Staden Olbia

Namnet Olbia (från grekiskans olbios = glad) fortsätter att förbrylla forskarna angående stadens möjligvis grekiska ursprung på 8oo-talet f. Kr. Det officiella grundandet av staden är dock daterat till 238 f. Kr. och är ett verk av fenicier och kartager. Längst ner i gulfen fanns här redan i mitten av 400-talet f. Kr. en karthagisk koloni som var omgiven av murar. Romarna erövrade Olbia för dess perfekta läge givet en naturlig hamn  och de byggde flera viktiga offentliga byggnader i staden.

Olbia är en italiensk kommun och är tillsammans med Tempio Pausania huvudstad i provinsen Olbia-Tempio på Sardinien. Det officiella språket som talas är italienska, men Sardinien har även många lokala språk och dialekter. I Olbia talas logudorese och galluse som är en dialekt som härstammar från Korsika.

Under 1960-talet skedde en stark ekonomisk tillväxt i regionen tack vare den ökade turismen till norra Sardinien: Costa Smeralda, la Maddalena-arkipelagen och Santa Teresa. I denna utveckling blev Olbia med sitt strategiska läge en knutpunkt. Olbia har under de senaste decennierna upplevt en betydande befolkningsökning och en mycket snabb utveckling av sin ekonomi med fördubblat antal invånare  mellan åren 1951 och 1981. Industri och näringsliv går på högvarv.

Till kommunen hör flera viktiga turistorter som Porto Rotondo och Portisco. Olbia är den ekonomiska motorn i provincen och tack vare en god infrastruktur gör det regionen till en av de viktigaste på hela Sardinien.

Resa till Olbia med flyg och båt

Olbias hamn, Porto dell’ Isola Bianca, har daglig förbindelse med fastlandet och är en av de viktigaste hamnarna för passagerartrafik i Italien. Från Olbia är det kortaste vägen att nå fastlandet och Rom som ligger på knappt 300 km. avstånd.

Flygplatsen heter Olbia-Costa Smeralda och är en av de modernaste i Italien. Olbia trafikeras av ett flertal bolag till ett stort antal flygplatser inom Italien: Bari, Brescia, Bologna, Cagliari, Catania, Florens, Genova, Milano, Rom, Neapel, Palermo, Turin, Venedig och Verona med bolaget Meridiana fly (med säte i Olbia), Alpi Eagles, Easyjet, Air Italy och Airvallee.

Från Olbia flygplats går internationella förbindelser året om med TUIfly mot Hamburg, Berlin, Köln, Düsseldorf, Frankfurt, Hannover, Stoccarda; bolaget Easyjet kör mot London, Milano, Berlin, Basiela och Geneve. Meridiana fly kör mot Paris och under sommartid mot London.

Norwegian.com trafikerar rutten Skandinavien – Olbia under juni, juli och augusti  från Göteborg Landvetter och Stockholm Arlanda.

Event i Olbia

Olbias och Galluras skyddshelgon San Simplicio firas den 15 maj på traditionsenligt vis.

Från 2004 äger Rally d’Italia Sardinia rum i Olbia. Rallyt är mycket spektakulärt och körs längs grusvägar i Gallura.
Seglartävlingen Emerald Coast, nu i sin 26: e upplaga, utgår också från Olbia.

 

Tags: ,

Category: Kommuner, Olbia, Costa Smeralda & Gallura

Comments are closed.

WP Like Button Plugin by Free WordPress Templates