Atha Ruja vingård i Dorgali på Sardiniens ostkust

| juni 6, 2012

Vingården Atha Ruja ligger nära samhället Dorgali på toppen av en kulle med de dramatiska bergen Sopramonte som fond, över dess bergskammar erbjuder solnedgången en hänförande vy med en himmel som skiftar i många färger. Gårdens produktion av viner görs på plats i en särskild byggnad, ett vineri, där hela processen är åskådlig från tillverkning, tappning och lagring. I en underbar sal från vilken man även kan njuta av solnedgången ordnas vinprovningar med möjlighet att prova alla Atha Rujas viner.

Athuja Ruja startade sin verksamhet i början av 1990-talet och är i dag en etablerad tillverkare av kvalitetsviner. Genom lång erfarenhet av vintillverkning i kombination med vetenskapligt kunnande  har de utvecklat företaget till vad det är idag.

Skörd och tillverkning

Druvorna handplockas under de svalare morgontimmarna i små lådor om 15 kg. Tillverkningen av vin utförs på kvällen samma dag. Redan under skörden sorteras de bästa klasarna ut som vid mottagningen ytterligare granskas och sållas. Vintillverkningen börjar alltså redan på vinfälten och vid mottagningen. Jäsningen sker i rostfria kärl i små omgångar, dels för att särskilja druvorna, dels för att inte musten skall överstiga 30 grader. Jäsningen kan pågå i 3 till 4 veckor beroende på druvans art. Efter att jäsningen är färdig pressas skalen försiktigt, därefter dekanteras vinet för att avskilja bottensatsen och vinet genomgår en första fas av vila. Successivt tappas det unga vinet på franska ekfat för lagring.

Lagring

Lagringen på träfat ger önskvärt inslag av tanniner och aromer. Den malolaktiska jäsningen, då spetsig fruktsyra omvandlas till mjukare mjölksyra, sker också på fat. Alla steg från att skörda druvorna till jäsning och mognad övervakas av oenolog Dr. Marco Bernabei. Tack vare hans tillgång till laboratorieanalys är alla steg i  processen under kontroll.

”Ett stort vin är aldrig en överraskning, det är ett resultat av många års erfarenhet, engagemang och passion.”

 

Sortiment

Atha Ruja tillverkar tre röda viner och en grappa. Här nedan ser du varje flaska var för sig.

Altha Ruja Kuentu Cannonau D.O.C. Riserva. Detta vin är framställt av ett urval av Cannonau druvor från vinstockar i åldern fyrtio år och mer. Mognaden sker i franska ekfat och under en period av 24 månader. Dess färg är en djupt rubinröd och det är verkligen ett vin med stor komplexitet och karaktär. Kuentu öppnar med aromer av röda bär, örter, lakrits och kryddor. Dess rika struktur är väl balanserat med en elegant garvsyra som ger det komplexitet och uthållighet. Det är ett vin som passar bra med typiska lokala rätter som stekar, vilt, pastarätter och goda ostar. Det är lämpligt att öppna flaskan en timme innan servering. Den föreslagna serveringstemperatur är vid 18 °. Det är en ofiltrerad vin och om något sediment finns med äventyrar det inte kvaliteten. I själva verket förbättrar detta bara Kuentus egenskaper.

 

 

 

 

 

 

 

 

Cannonau D.O.C. di Altha Ruja. Ett vin lagrat i franska ekfat under en period av 12 månader. Det har en röd rubinröd färg och öppnar med aromer från Medelhavet, rosmarin med inslag av röd frukt, bär, körsbär och myrten och allt perfekt avrundat med mineralaromer. Detta vin går bra tillsammans med rött kött, stekar, vilt och ostar. Den rekommenderade serveringstemperatur är 18 °. Det är lämpligt att öppna flaskan en timme innan servering.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tului – Isola dei Nuraghi IGT. Detta vin framställs av ett urval av de viktigaste druvsorter som har odlats i vårt land i århundraden och är rik på historia och traditioner. Den har en djup rubinröd färg med en liten lila nyans. Den öppnar med noter av röda bär, marasca och körsbär med inslag av söt tobak och vild lakrits, allt insvept i tjocka mjuka tanniner. Det är ett utmärkt in tillsammans med varmrätter som vilt, rött kött och mogna ostar. Vänligen öppna och dekantera minst en timme före servering. Den rekommenderade förvaringstemperaturen är 18 °. Vinet är ofiltrerad och eventuell sediment äventyra inte kvaliteten.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Aquavite de Tuluj. Detta ädla destillat erhålls ur de dyrbara färska pressresterna från pressade druvor. Dessa levereras samma dag i små stålbehållare till Capovilla-destilleriet. Tack vare deras skicklighet och utmärkta destilleringsmetod (Bain-Marie) erhålls en grappa med integritet och full av dofter från vårt land. Aquavitan är lagrad i 24 månader före buteljering. Färgen är kristallklar och dess doft påminner om en bukett av vita blommor och färsk frukt som upprätthåller en torr och känslig smak.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tags: ,

Category: Mat & dryck, Vingårdar

Comments are closed.

WP Like Button Plugin by Free WordPress Templates