Cagliari – Sardiniens regionhuvudstad

| april 13, 2012

Cagliari har många äldre byggnader, här utsikt över kupoler

Cagliari tillhör en av de 15 största städerna i Italien. Staden har en mycket gammal historia som har präglats av olika styren och främmande kulturer vilket avspeglar sig i bland annat i monument och byggnader.

Klimatet är typiskt för Medelhavet med milda vintrar och varma somrar, som vid extrema temperaturer går en bit över 40 grader, medan temperaturen på vintern sällan går under nollgradersstrecket.

 

Den nyligen restaurerade romerska amfiteatern

Cagliari har alltid spelat en viktig roll i historien. Som bevis finns alla monument och intressanta platser: från sten- och  järnåldern alla de arkeologiska fyndplatserna, från romersk tid den fantastiska amfiteatern som huggits direkt ur berget, och där det på sommaren arrangeras olika konserter; från senare århundraden en mängd kyrkor, basilikor och palats.

Hamnen i Cagliari är en av de största i Medelhavet och en viktiga näring i området

Cagliari är Sardiniens regionhuvudstad och har en betydelse utöver att bara vara den största staden. Här finns alla konsulat, inklusive det svenska. Här finns också ett universitetssjukhus. Sedan 1620 finns i staden ett universitet med elva fakulteter. Cagliari är också ett viktigt kulturellt centrum för teater, konst, musik och litteratur.

Ekonomin i Cagliari kommer från flera näringar: industri, jordbruk, djuruppfödning, turism och hantverk. Hamnen är ett nav för både industrin och turismen.

Cagliari är också en viktig stad för idrotten, inte minst för sitt framstående fotbollslag.

Cagliari ligger i topp i italienska ligan och är ett av de starkaste lagen i världen. Cagliari fotbollsklubb var den första i södra Italien att vinna ”lo scudetto”, italienska ligan. För dem som reser till Sardinien är Cagliari definitivt värt ett besök.

 

Tags: ,

Category: Cagliari & Sarrabus

Comments (2)

Trackback URL | Comments RSS Feed

Sites That Link to this Post

  1. Festa di Sant’Efisio i Cagliari : SARDINIA FOCUS | maj 3, 2012
  2. Upplevelseturism på B&B nära Cagliari : SARDINIA FOCUS | februari 15, 2014
WP Like Button Plugin by Free WordPress Templates