Kork ett unikt miljövänligt material

| november 12, 2011
Kork har många användningsområden. Det är inte bara Sardiniens bästa viner som försluts med kork, här finns även tillverkning av skinnimitationer i kork som är både miljövänligt, slitstarkt och återvinningsbart.

Tamponi Persico specialister på kork

Företaget föddes 1967. Genast intog man en ledande position inom sin sektor genom att optimera tre faktorer: originalitet, teknologi och forskning. 1976 sökte man patent på en uppfinning: tyg gjort av kork och man introducerade materialet på marknaden i en rad olika utföranden: alltifrån kläder till material för tillverkning av skor.

Det sista steget i processen i tillverkningen görs för hand för att garantera perfektion, skönhet och originalitet. Produkterna finns hos återförsäljare på olika platser men säljs även direkt i fabriken då grupper tas emot för visning av produktionen.

Kork ett naturmaterial

Kork är ett rent naturmaterial och kommer från korkeken som är ett imponerande och majestätiskt träd som kan bli upp till 20 m högt. Bladen är gröna året om och trädet har djupa rötter som förmår suga upp fukt även under torrperioder. Korken utvinns ur dess bark som skördas med jämna intervaller på sju till tio. Att ta bort barken bitvis skadar inte trädet, tvärtom mår det bra av det.

Korken utgör ett skyddande hölje för trädet eftersom korklagret inte kan brinna. På Sardinien växer korkeken spontant och bildar stora vidsträckta områden på bergssluttningar och i dalar. Korkeken har därför en annan viktig funktion i ett landskap som ofta härjas av bränder: genom att de utgör stora, ständigt gröna skogar, absorberar de koldioxid från luften och minskar klimatpåverkan samtidigt som luften syresätts.

Användningsområden

Som material är kork mest använt som förslutare av vinflaskor, som golvmaterial och invändigt i skor som sulor. Den är resistent mot fukt, gaser och eld. Men korken är också ett slitstarkt material som även kan användas i andra former, bland annat som ersättning för skinnprodukter. Korktyg är lätt, skyddar mot såväl kyla som värme och perfekt för vegetarianer och miljömedvetna som inte vill bidra till den i många avseenden miljöovänliga skinnproduktionen i världen. Kork är även återvinningsbart.

Tamponi Persico S.n.c.
Zona industriale
Tempio Pausania – Lotto A/34 (OT)
Tel/fax +39/079-633470
Mail: tamponipersico@libero.it
Företaget på Facebook

För mer hantverk på Sardinien, se artikeln om Terra Aqua e Fuoco i Luogosanto, där finns keramik av hög konstnärlig kvalitet.

Tags: ,

Category: Featured, Shopping

Comments are closed.

WP Like Button Plugin by Free WordPress Templates