1. Välj företagsidé

| december 2, 2011

Varför starta företag ihop?

Det sägs ofta att man inte skall starta företag tillsammans med den man är gift. Vis av erfarenhet skulle jag kunna skriva under på det. Fast ingenting stämmer heller så bra in på ”att älska varandra  i nöd och lust” som just att driva ett företag tillsammans.

Det första man bör fundera över är varför man startar ett företag ihop. För vår del var skälet att vi bodde i olika länder och vi ville hitta en lösning så att vi skulle kunna fortsätta bo i olika länder, men tillsammans. Pasquale hade i 10-15 år arbetat inom sitt yrke i Rom, men neddragningar inom den offentliga sektorn under Berlusconis regim hade lett till att uppdragen sinade och löner halverades. Han såg inga utsikter längre att arbeta som sociolog – eller tecnico dei servizi sociali, som kanske kan översättas till socialtjänsttekniker.

Under en stor del av sitt liv hade han varit egenföretagare i olika branscher. Mest försäljning av bilar och biluthyrning, men också som försäljare av reklam, representant för vin & sprit, taxichaufför på Costa Smeralda på 70-talet när världens vip festade där … Som företagare hade han alltid tjänat pengar och haft det gott ställt. Men det var ju också i en helt annan tid.

Jag hade nyss slutat på ett arbete som redaktör för en kulturtidskrift och levde på ett forskningsstipendium i Rom som började närma sig sitt slut. För min del var det a-kassa som väntade om jag inte snabbt hittade ett annat jobb. Frilansandet som konstskribent var inget som jag kunde leva på. Pasquale övertalade mig att hjälpa honom med starten av en verksamhet, och med de möjligheter som fanns då till starta eget-bidrag tyckte jag att det var en bra idé.

Vad är ni bra på?

Ett av de misstag vi gjorde var att inte välja företagsidé utifrån något vi redan kunde. Varken Pasquale eller jag kunde något om kläder men ändå fick vi den aparta idén att vi skulle bli representanter för italienska klädföretag i Sverige. Visserligen ekologiska kläder som var riktigt hett just då och låg oss nära om hjärtat (vi är egentligen mer idealister än företagare), men ändå, det var dömt att misslyckas.

  1. Välj företagsidé utifrån något du redan kan.

Vad har du gjort i ditt liv? Vad är du bra på? Vilken bransch känner du bäst? Skriv ned alla saker du kommer att tänka på. Fundera sedan över om du skulle kunna tjäna pengar på det. Finns det en marknad? För det är ju det som är företagandets mål, att man skall kunna försörja sig på sin verksamhet och kanske till och med få den att växa och kunna anställa andra.

Resultat: Sardinia Focus!

Det var först efter flera år av prövade och misslyckade idéer som Pasquale och jag kom på den enkla idén: ja, vi gör det vi redan kan! Jag kan skriva och presentera information överskådligt för läsaren. Pasquale är en duktig säljare och Costa Smeraldas alla hotell, restauranger och företagare känner han som sin egen ficka. Vi börjar där! Det blev Sardinienfokus som har funnits på webben sedan januari 2009, i år bytte vi namn till Sardinia Focus i samband med att vi bytte till en ny och bättre webbplattform. Från Costa Smeralda har vi sedan utvecklat tidningen till att täcka in större delen av Sardinien. Planer finns på att i framtiden göra egna resor i samarbete med en resebyrå och importera viner.

 

Tags:

Category: Annas blogg om företagande, Blogg

Comments (1)

Trackback URL | Comments RSS Feed

Sites That Link to this Post

  1. Det snöar! « Brodows blandning | december 2, 2011
WP Like Button Plugin by Free WordPress Templates