Att färdas med tåg och buss på Sardinien

| december 7, 2011

Att upptäcka Sardinien med allmänna transporter är originellt och äventyrligt. Förutom en del svårigheter som man måste räkna med kan det erbjuda många trevliga överraskningar och hisnande naturupplevelser. Särskilt vackra sträckor trafikeras av turistlinjen Trenino Verde.

Långsamt, besvärligt och vackert!

Att endast färdas med allmänna transportmedel på Sardinien kan vara besvärligt. Det kräver planering samtidigt som det är svårt att på förhand ta reda på när bussar och tåg går. Räkna inte med att information på hemsidor på Internet är uppdaterad! Bäst är att fråga på plats och då få aktuella turlistor.

En annan sak man måste räkna med är långa restider. Sardinien har inga motorvägar; landsvägar är ofta smala och ibland hindras trafiken av lastbilar med tung last och traktorer. Tågen färdas knappast snabbare än landsvägsbussarna. Men att färdas långsamt är också en fördel. Tänk att i lugn och ro få njuta av det vackra landskapet! Till tågens fördel hör att de färdas genom orörda skogar och korsar raviner och bergspass av oerhörd skönhet.

Länkar

På sidan www.getaroundsardegna.com finns flera rekommenderade rutter och all information man kan tänkas behöva för att planera sin resa.

ARST Gestione Fds s.r.l (för lokala tågsträckor samt anslutningsbussar): http://www.ferroviesardegna.it

Trenitalia: http://www.trenitalia.com/

Tåg

Det statliga järnvägsbolaget Trenitalia med Ferrovia della Sardegna som regional operatör, står för huvudparten av tågtrafiken på Sardinien.

Från Cagliari i söder till de viktiga hamnstäderna i norr går en huvudlinje som kallas ”Dorsale Sarda”, Sardiniens ryggrad. Vid Decimomannu, en stad 19 km från Cagliari, viker linjen av mot väst och når gruvstaden Carbonia och staden Iglesias. I Macomer förenar den sig med den tvärgående lokala tåglinjen Nuoro-Macomer-Bosa.

Avståndet mellan Cagliari och Porte Torres i norr är 250 km och resan tar cirka fyra timmar. En biljett i andra klass kostar i genomsnitt 15 euro.

Linjen Macomer-Bosa trafikeras endast under vardagar med en restid på ungefär 75 minuter. Sträckan trafikeras också sommartid av turistlinjen Trenino Verde som avgår lördagar och söndagar mellan 28 juni till 31 augusti. Sträckan Macomer-Nuori trafikeras även helger i form av två busslinjer som ersätter tågtrafiken.

En annan sträcka, ”Troncone Gallurese” startar i Chiviliani längs huvudlinjen och går i nordöstlig riktning cirka 80 km tills den når Golfo Aranci hamn via Olbia. Från Cagliari tar resan till Golfo Aranci cirka fem timmar allt som allt och en biljett kostar cirka 16 euro.

I Sassari knyter huvudlinjen an till en annan lokal tågsträcka: Alghero-Palau. Det är endast sommartid som tågförbindelse finns med Tempio och Palau genom Trenino Verde. Tåg på denna sträcka avgår i Sassari från en station vid sidan av Trenitalias station. Anslutningen till Tempio avgår endast torsdagar mellan 19 juni och 4 september. Vill man sedan ta sig till Palau med Trenino Verde avgår den på fredagar under perioden 25 juni till 5 september. Från Sassari går regelbunden trafik till Sorso och Nuivi.

En lokal tågsträcka trafikerar Arbatax på östkusten och Sorgono. För den som önskar åka till någon av orterna längs sträckan från Cagliari tar tåglinje 1 från Piazza Repubblica och går av på via Gottardo i Monserrato. Där ansluter den lokala linjen.

Trenino Verde

Turistlinjen Trenino Verde är sammanlangt 404 km lång. För mer information om tågtider, priser och sträckor, se www.treninoverde.com. Trenino Verde körs enligt tidtabell lördagar och söndagar men kan också chartras för privata sällskap.

En sträcka går genom det gröna och bergiga landskapet Gallura i norr från Nulvi genom Tempio Pausania till Palau. Det är en sträcka på 151 km. Resan kan påbörjas i Alghero eller Sassari med vanligt tåg.

En annan sträcka går mellan Bosa på västkusten och Macomer i landskapet Nuoro i centrala delen av ön. Denna sträcka är 46 km. Från Macomer finns tågförbindelse till huvudorten Nuoro.

En sträcka går mellan Isili och Sorgono, en sträcka på 95 km. Från Isili finns södergående tåg till Cagliari.

En annan sträcka går mellan Mandas till Arbatax på östkusten. Denna sträcka är 159 km. Det är den längsta turistlinjen som Trenino Verde kör.

Buss

ARST (Azienda Regionale Sarda Trasporti) är regionens huvudoperatör för busstrafik med 160 linjer totalt. Biljetter kan köpas från biljettkontor på stationer, i tidningskiosker eller av andra licensierade försäljare. Därutöver finns flera andra bussföretag som trafikerar mellan städerna.

Är du ute efter att hyra buss på Sardinien? På nordöstra Sardinien kör företaget Caramelli Tours linjetrafik. Företaget hyr också ut bussar för större eller mindre grupper, med eller utan chaufför.

Category: Transport

Comments are closed.

WP Like Button Plugin by Free WordPress Templates