Vad äter man på Sardinien?

| december 30, 2011

Gnocchetti sardi färdiga att tillagas

På Sardinien äter man gott. Den traditionella sardiska kosten är ofta baserad på kött och mjölk av får och get samt fågel och vildsvin. Varför inte pröva en middag på en agriturismo som är en kombination av lantgård och restaurang? Druvorna cannonau och vermentino ger ön viner av god kvalitet. Varje distrikt har sina specialiteter.

Det traditionella köket

Sardinien har en lång tradition av husmanskost baserad på lokala råvaror. Även den elegantaste restaurang med italienskt eller internationellt kök har i regel även någon typiskt sardisk rätt på menyn. Den sardiska kosten skiljer sig inte från medelhavskosten som rekommenderas av kostexperter. Faktum är att sarder blir mycket gamla! Här finns procentuellt flest hundraråringar i världen.

Det traditionella sardiska köket har utvecklats i det inre av ön, inte minst i de karga bergstrakterna dit invaderande folkslag inte tog sig. Där kunde man överleva på får, getter, vildsvin, kanin, hare och större fåglar. Vilda örter ger än i dag smak åt köttet i läckra grytor eller grillat över eld. En mycket känd specialitet är porceddu, spädgris av vildsvin grillad på spett över en bädd av myrten och enris. Även korv finns i många olika lokala utföranden.

Av mjölken från får och getter gjorde man ost och gör så än idag. Den mest kända osten är pecorino som finns i olika mognadsgrader och smak, mild eller stark, mjuk eller hård.

Närproducerat och ekologiskt

Andra råvaror som ön frambringar är oliver, olivolja  och vin, ja till och med saffran. Att baka bröd är närmast en konstart på Sardinien, både matbrödet och de söta kakorna som ofta har en speciell anknytning till högtider och fester.

Vill man få ett smakprov på den läckra fattigmanskosten (cucina povera) ska man söka sig till något av de många agroturismon (bo på lantgård) som de senaste åren växt upp som svampar ur jorden på den sardiska landsbygden. Agroturismo är en kombination av lantgård och restaurang och erbjuder även boende. En viss procent av råvarorna måste vara framtagna på gården eller åtminstone lokalt för att man ska få använda ordet agroturismo om en verksamhet.

Ett annat sätt att lära känna traditionella sardiska läckerheter är att besöka någon av de lokala marknader eller festivaler som är mycket vanliga på Sardinien. Utöver dans och sång brukar det finnas ett stort antal stånd med lokalt hantverk och olika slags kulinariska erbjudanden som korvar, ostar, brända mandlar och specialiteten vit nougat.

Inflytande från andra länder

Naturligtvis har invasionen av olika främmande folkslag som romare, araber och spanjorer bidragit till ett varierat och spännande kök främst i kustområdena, där havets läckerheter idag spelar en stor roll. Skaldjur av alla slag som hummer, räkor och musslor, bläckfisk, tonfisk och sardiner gör det svårt för fiskälskaren att välja.

Sardinien är en del av Italien även om det i många avseenden intar en självständig ställning. Vad vore Italien utan sin pasta? Den hittar du även på Sardinien i olika former.  Hemmagjord ravioli med ostfyllning och tomatsås är en oförglömlig smakupplevelse.

Dryck

I hemmet är det nog vatten och lokalt producerat vin som gäller. Vin kan du köpa i specialbutik eller i supernarchén. Men varför inte göra ett besök hos en lokal vinodlare? Sardinien har både blå och röda druvor och producerar både torrt och sött vin, har 19 viner med kvalitetsmärkningen DOC och ett med DOCG. På vinporten.se hittar du detaljerad information om sardiska viner eller varför inte lyssna på lokalbefolkningens råd?

Category: Mat & dryck

Comments are closed.

WP Like Button Plugin by Free WordPress Templates