Costa Smeralda – Sardiniens Riviera

| maj 11, 2012

Sardinien har över 200 stränder som är namngivna och utmärkta på kartor, över 1800 km kustlinje, 53 turisthamnar där seglare kan lägga till, seglarskolor och  dykcentra samt charter av segelbåtar. Här berättar vi om några av de mest kända stränderna och turistorterna.

Paradisstränder – idén om paradiset utgörs ofta av palmer och vita orörda sandstränder och turkosblå hav, sådana vi gärna tror att vi måste åka runt halva jordklotet för att nå. Men de finns på betydligt närmare håll, cirka tre timmars flygresa från Stockholm och Göteborg. Sardinien har ett tropiskt klimat med behagliga badtemperaturer i vattnet från maj till och med oktober. Chansen är stor att särskilt under låg- och mellansäsong hitta en egen paradisstrand. Du lär inte vara ensam på dem vi visar nedan, men på flera av de andra.

Foto: Martino Luciano © Arzachena kommun

Foto: Martino Luciano © Arzachena kommun

Costa Smeralda

Costa Smeralda är en 55 km lång kuststräcka på nordöstra Sardinien som innefattar turistorterna Porto Cervo, Cala di Volpe, Liscia di Vacca, Capriccioli och Romazzino. Området exploaterades på 1960-talet av prins Karim Aga Khan som gjorde Costa Smeralda till världens centrum för den politiska och ekonomiska eliten och filmvärldens kändisar. Idag är Costa Smeralda känt som ett exklusivt turistmål med tillgång till Sardiniens vackraste stränder och renaste vatten. Här ordnas även flera viktiga sportevenemang som t. ex. American cup.

Foto: Martino Luciano © Arzachena kommun

Spiaggia del Principe

Denna strand är uppkallad efter Karim Aga Khan och ligger i Romazzino. Cala di Volpe med golfbanan Pevero Golf Club och stranden Capriccioli  ligger nära. Det var prinsens favoritstrand och är lång och hästskoformad med vit fin sand  och rosa klippor. Lägg märke till det kristallklara vattnet och den gnistrande vita sanden.

Foto: Martino Luciano © Arzachena kommun

Baja Sardinia

På Costa Smeralda finns både exklusiva turistorter som Porto Cervo och det lite mer modesta Baja Sardinia (läs mer). Mellan turistorternas stränder utefter kustvägen kan man hitta så gott som orörda stränder. Det kan krävas bil för att ta sig dit och en stunds promenad, men sedan öppnar sig Sardinien för dina fötter när det är som bäst (enligt oss). Ovan ses stranden till turistorten Baja Sardinia och nedan en av alla dessa små stränder längs kusten som man med lite tur kan få ha för sig själv en stund.

Porto Cervo Marina

Foto: Martino Luciano © Arzachena kommun

I Porto Cervo finns Costa Smeraldas viktigaste båthamn med all tänkbar service. Här lägger många exklusiva båtar till i hamnen.

Spiaggia delle Saline a Capo d’Orso

På väg mot Palau finns denna strand som avdelar havet från en liten sjö. På en höjd ovanför havet reser sig Capo d’Orso som är en klippa formad som en björn. Här finns en camping och en seglarskola.

Cannigione

Utsikt över Arzachena-bukten och Cannigione.

I Cannigione med omnejd finns gott om platser för fåglar att häcka. Detta område är rikt på fåglar och olika slags växter.

Utsikt över La Maddalena-archipelagen från utloppet av Arzachena-bukten.

Cannigione har en trevlig båthamn med affärsgator i centrum där det också finns gott om caféer och restauranger.

 

Tags: , , ,

Category: Fotogalleri

Comments (1)

Trackback URL | Comments RSS Feed

Sites That Link to this Post

  1. Regattor i Porto Cervo YCCS : SARDINIA FOCUS | oktober 15, 2012
WP Like Button Plugin by Free WordPress Templates