Guglielmo Marconi-minne på Capo Figari

| oktober 16, 2012

Radions uppfinnare

På Capo Figari, ett berg intill Golfo Aranci, utförde fysikern och nobelpristagaren Guglielmo Marconi ett experiment 1932 med ultrakorta våglängder. Det var en vidareutveckling av hans tidigare uppfinning,  trådlös kommunikation. Signalerna togs emot av en mottagare på Papa di Rocca utanför Rom. Golfo Aranci firade 80-årsminnet av Marconi 10-12 augusti 2012.

Capo Figari kan bestigas till fots eller med bil. På toppen av berget finns en station där sändningarna utfördes. Från berget ges även en fantastisk utsikt över Golfo Aranci, Porto Rotondo och ön Tavolara. Tyvärr är själva stationen mycket förfallen och i starkt behov av att rustas upp.

Fondazione Guglielmo Marconi i Bologna

I Villa Griffone i Bologna, ett 1600-talspalats förvärvat av familjen Marconi 1849, finns ett bibliotek och ett museum för radioteknikens utveckling. I samlingarna finns bland annat M. Bigazzis privata kollektion av radioapparater. Villa Griffone ägs av stiftelsen Guglielmo Marconi som grundades 1938 i syfte att bevara Marconis minne. Det var i Villa Griffone som de första experimenten utfördes redan när Marconi var en ung student.

Fakta

  • Guglielmo Marconi (1874-1937) var en italiensk fysiker och nobelpristagare.
  • Han fick nobelpriset i fysik 1909 för sina upptäckter i samband med radiovågor och trådlös kommunikation.
  • Marconi lyckade omsätta Heinrich Hertz experiment med radiovågor från 1888 i praktiken, då han gjorde en sändare och en mottagare för trådlös kommunikation, alltså den första radion.
  • Det första lyckade experimentet utfördes 1895, 1897  beviljades Marconi patent för sin uppfinning.
  • Inom loppet av några år hade sändare och mottagare upprättats över såväl Engelska kanalen som Atlanten.
  • Störst betydelse hade dock Marconis uppfinning för kommunikationen med fartyg till havs. Vid Titanics skeppsbrott 1912 lyckades ett stort antal människor räddas tack vare att det fanns radiokommunikation på båten som underlättade hjälpinsatserna.
  • 2009 firades 100-årsjubileum på flera platser i Italien för att ihågkomma Marconis insatser för uppfinningen av radiokommunikation.

Tags: , ,

Category: Kultur & samhälle

Comments are closed.

WP Like Button Plugin by Free WordPress Templates