Sardisk afton i Golfo Aranci

| oktober 18, 2012

Sardisk afton med Boes e Merdules

Alla foton: Patrizio Sundas © Golfo Aranci kommun

Då och då ordnas traditionella sardiska aftnar även i Golfo Aranci och andra platser längs kusten. Sardinien har en väl bevarad kultur som är högst levande med folkdanser i vackra dräkter, manskörer och rituella spel. Det sistnämnda är maskerade män i fårskinnspälsar och med kobjällror fastsatta på ryggen som dansar en symbolisk dans. Vi var på en sådan afton med påföljande typisk sardisk middag i Blú Resturant på L´Hotel Gabbiano Azzurro. Annars är det mest under karnevalen i februari som dessa spel äger rum, framför allt i byarna i bergen i centrala Sardinien. Men även under resten av året finns möjlighet att se traditionell sång, dans och folkdräkter under alla de religiösa festligheter som firas på Sardinien. Se vårt kalendarium för tips!

 Karnevalen i Ottana

Karnevalen i Ottana är en av de mest intressanta och typiska händelserna under året på Sardinien. Under karnevalen uppförs uråldriga riter med masker. Maskens ursprung, som kallas ”merdules” på sardiska, är inte helt klarlagt, men man vet att den utgår från profana riter från förhistorisk tid som välkomnade våren, sådden och fruktbarheten. Dessa symboliska riter har traderats genom århundraden in i vår tid. Gruppen av artister heter Associazione Culturale ”Boes e Merdules” från Ottana.

Karaktärerna i spelet består av personer som bär masker med människoansikten ”merdules” och personer som bär masker föreställande tjurar ”sos boes” . Dansen symboliserar kampen mellan människa och djur där tjuren i slutscenen ger upp striden och blir tillgiven människan.

Tenores – unikt världsarv

Denna polyfona manskör på fyra stämmor tillhör Unescos världsarv. Här en manskör från Oniferi, en av de mest kända körerna.

En vokalist sjunger texten och tre stämmar från bas till tenor ackompanjerar. Sångerna handlar om det sardiska folkets självständighet och värdighet, om krig och kärlek och det ganska hårda livet förr i tiden som krävde människoliv.

Efter att sången och danserna var slut kallades vi utländska journalister och ett par hedersmedborgare upp på scenen för att bli fotograferade tillsammans med artisterna.

 

 

Tags: ,

Category: Högtider och fester

Comments are closed.

WP Like Button Plugin by Free WordPress Templates